Apoixos.com

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου 2020 για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.
 
Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές, ως εξής:
 
Την πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.
Την πληρωμή της εισφοράς Φεβρουαρίου 2020 μειωμένης κατά 25%, εφόσον έχουν εξοφλήσει ή εξοφλήσουν, μέχρι τις 10 Απριλίου, την εισφορά του Ιανουαρίου 2020.
Την πληρωμή της εισφοράς σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.
Οι ανωτέρω επιλογές προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α' 75) και παρέχονται στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Διευκρινίζεται ότι:
α. Η πρώτη επιλογή αφορά στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει, καθώς με τη δεύτερη επιλογή προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Φεβρουαρίου 2020 (μείωση 25%).
β. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός μεν να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο, μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 αφετέρου δε να έχει εξοφληθεί η εισφορά του Ιανουαρίου 2020 (ακόμη και αν πληρωθεί στις 10 Απριλίου, μαζί με την εισφορά του Φεβρουαρίου).
γ. Η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις, αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που έχουν ανακοινωθεί.
 
Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία, τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν αργότερα, μετά την επεξεργασία των στοιχείων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).
 
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώριση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας, με την οποία συνεργάζονται.
Πηγή: iefimerida.gr
Αύξηση των πωλήσεων κατά 41% κατέγραψε η ηλεκτρονική αγορά του Skroutz τον μήνα Μάρτιο, όπου ξεκίνησαν να εφαρμόζονται και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης με τους καταναλωτές να στρέφονται σε είδη που κανονικά περνάνε… απαρατήρητα
Όσο η κρίση βαθαίνει και “φουντώνει” η συζήτηση για το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα- μαμούθ για τη διάσωση των οικονομιών, μοιραία και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετρά και ξαναμετρά τις αντοχές του για την επόμενη ημέρα. Ήδη, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες, ο Χ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση των μέτρων στήριξης και το Μάιο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι πριν καν βγει η οικονομία από την καραντίνα, απαιτούνται πάνω από 14 δισ ευρώ. Υπάρχουν;  
 
Αυτό που τονίζουν από την οδό Νίκης είναι μπορούμε να φτάσουμε ως τον Ιούνιο χωρίς να αγγίξουμε το “μαξιλάρι”. Κάποιοι, από κεκτημένη ταχύτητα παρερμήνευσαν, όμως, τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα, πιστεύοντας ότι η πρώτη φάση της κρίσης θα αφήσει ανέγγιχτο τον “κουμπαρά” των περίπου 37 δισ ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση, περίπου 1 δισ ευρώ.  
 
Το «μαξιλάρι» είναι η έσχατη λύση
Το υπουργείο Οικονομικών όταν αναφέρεται στο “μαξιλάρι”, αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα 15,7 δισ ευρώ, που αποτελούνται κατά βάση από την τελευταία δόση του ESM και κάποιες εκδόσεις ομολόγων. Αυτό, παραμένει άθικτο και στόχος είναι να παραμείνει άθικτο τους επόμενους μήνες. “Αν ξεπεράσουμε το καλοκαίρι, χωρίς να αγγίξουμε τα 15,7 δισ ευρώ, θα είναι τεράστια επιτυχία”, σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό το “μαξιλάρι” είναι η έσχατη λύση, κοινώς η τελευταία γραμμή άμυνας, που θα ενεργοποιηθεί εάν πάνε όλα στραβά, αν τα σενάρια επιπτώσεων του κορωνοϊού τείνουν στην χειρότερη εκδοχή. Σε αυτή την περίπτωση, η εκτίμηση ή μάλλον η βεβαιότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπλοκάρουν τη χρήση των 15,7 δισ ευρώ, τα οποία τυπικά είναι “κλειδωμένα” για την εξυπηρέτηση του Χρέους.  
 
Ταμειακά διαθέσιμα 20-22 δισ.
Ο “κουμπαράς” δεν είναι μόνο το “μαξιλάρι”. Είναι άλλα 20- 22 δισ ευρώ, ταμειακών διαθεσίμων,  από νεώτερες εκδόσεις ομολόγων, από τα πλεονάσματα, από τις καταθέσεις φορέων του Δημοσίου. Αυτά τα διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν αλλά με φειδώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί περίπου 1 δισ ευρώ από αυτά, για τις έως τώρα ανάγκες. Η προσδοκία είναι ότι σε αυτά τα διαθέσιμα θα έρθουν να προστεθούν κονδύλια από την Ευρώπη, τα οποία είναι αναγκαία για χρηματοδοτηθούν οι κλαδικές παρεμβάσεις σε Τουρισμό, ναυτιλία, ακτοπλοϊα, Ενέργεια, πρωτογενή τομέα, όπως επίσης για να ανασχεθεί το κύμα απολύσεων, που αναμένεται από το καλοκαίρι και μετά. Υπάρχει, βέβαια και το “όπλο” του QE.  
 
Εκδοση ομολόγου εντός διμήνου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο και στον ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν την επόμενη έκδοση ομολόγου, η οποία, εκτός δραματικού απροόπτου, θα πρέπει να αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου, πριν δηλαδή αρχίσουν να βγαίνουν οι “μεγάλοι” στις αγοράς (Ιταλία, Ισπανία) κι αφού θα έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στο εσωτερικό. Αυτό που σημειώνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι αν και βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθούν, οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις που κάνει η Αθήνα, δηλαδή το πώς διαθέτει το χρήμα και το πώς σχεδιάζει την “επόμενη ημέρα”, ενώ θεωρείται ότι έχει εκτιμηθεί δεόντως το “μαξιλάρι” ασφαλείας που μένει ανέπαφο.  
 
Αυτήν τη στιγμή το 10ετές “παίζει” γύρω στο 2%, ωστόσο εκτιμάται η ενεργοποίηση αγορών από την ΕΚΤ θα ρίξει το κόστος κατά τουλάχιστον 0,6 πόντους κι αυτό θα είναι το σήμα για την έξοδο.  
 
economistas.gr
Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ του προγραμματισμού τεραστίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποδεκτός σε όλα τα κράτη μέλη ως εργαλείο αλληλέγγυας εξισορρόπησης και πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα στην κρίση του κορονοϊού», γράφει η Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος της Κομισιόν, σε άρθρο της το οποίο φιλοξενείται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι «η Ευρώπη σύντομα θα ανακάμψει και πάλι: Τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να επενδυθούν σήμερα για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη καταστροφή θα ενώσουν γενεές. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανανεωθεί το αίσθημα της κοινότητας μεταξύ των εθνών της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) πολιτικοί τάσσονται υπέρ των ομολόγων κορονοϊού, σε αντίθεση με την γραμμή του κόμματός τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. Το μέλος της προεδρείου του CDU Έλμαρ Μπροκ θεωρεί ότι «τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι αναπόφευκτα» ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας προς τις χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα και χρονικά περιορισμένα» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εθνική λύση για μια χώρα, όπως η Γερμανία, η οποία ζει από τις εξαγωγές λύση». Ο επικεφαλής της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του CDU, Ρόντεριχ Κίζεβέτερ εξέφρασε μεν τις επιφυλάξεις του για τα κοινά ευρωπαϊκά δάνεια, πρόσθεσε όμως ότι «η Ιταλία ή η Ισπανία πρέπει τώρα να πάρουν χρήματα που δεν θα χρειάζεται να τα επιστρέψουν βραχυπρόθεσμα με υψηλά επιτόκια». Παρέπεμψε δε στο ομόλογο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για να αντιμετωπίσει την πετρελαϊκή κρίση του 1974: «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο για σήμερα», τόνισε ο Κίζεβέτερ. Τέλος, ο -επίσης Χριστιανοδημοκράτης- αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ράινερ Βίλαντ, μίλησε για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες ανυπαίτια βρίσκονται σε κρίση τασσόμενος υπέρ των ομολόγων κορονοϊού, όχι όμως γενικώς υπέρ των ευρωομολόγων : «Δεν θα πρέπει όμως να δοθεί φρέσκο χρήμα για παλιά προβλήματα», όπως είπε στην FAS. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, οι εκτιμήσεις για ένα ισχυρό αλλά παροδικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται ότι αναθεωρούνται προς το χειρότερο και είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν προβλέψεις για αναταράξεις σε ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών
 
Στο εβδομαδιαίο του Δελτίο για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, το ΕΛΙΑΜΕΠ αναδεικνύει μελέτες και εκτιμήσεις που προκαλούν σοκ κι αν επιβεβαιωθούν, τότε όντως η σημερινή κρίση μόνο με το Κραχ του 1929 θα μπορεί να συγκριθεί. Όσο για την ελληνική οικονομία, τα σύννεφα είναι πυκνά.  
 
Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση με τις ανατροπές που έχουν φέρει πολεμικές συγκρούσεις. Είναι όμως ακριβής αυτή η αναλογία; Ένα κείμενο εργασίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, εξετάζει τις επιπτώσεις πανδημιών στην οικονομία από τον καιρό της Μαύρης πανώλης (1348–1353) συγκρίνοντάς τις με τις οικονομικές επιπτώσεις εξίσου θανατηφόρων πολεμικών συρράξεων. Συμπέρασμα: η αναλογία δεν είναι ακριβής. Σε αντίθεση με τους πολέμους, όπου την καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου διαδέχεται μεγάλη ανάκαμψη-ανοικοδόμηση της οικονομίας, οι μακροοικονομικές συνέπειες των πανδημιών εξακολουθούν να υφίστανται για περίπου τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των προληπτικών αποταμιεύσεων!  
Τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που απορρέουν από την πανδημία αναδεικνύει η ανάλυση του Enrico Bergamini στο Bruegel: η υγεία των ατόμων από οικονομικά ασθενέστερα στρώματα τίθεται περισσότερο σε κίνδυνο, αφού συχνά συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ, όταν δεν απασχολούνται σε δουλειές “πρώτης γραμμής”, είναι λιγότερο πιθανό να τους επιτραπεί η εργασία από το σπίτι, διακινδυνεύοντας το εισόδημά τους. Κατά μέσο όρο, κατοικούν σε μικρότερα διαμερίσματα και άρα, εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ συνήθως έχουν χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης, κι έτσι στερούνται δίκτυ ασφαλείας.  
 
Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανάλυση του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις ανά οικονομία, ανάλογα με το πλήγμα που δέχεται κάθε κλάδος, καθώς η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει το σοβαρότερο πρόβλημα σε αυτήν τη φάση της “καραντίνας”. Τουρισμός, ταξίδια αλλά και υπηρεσίες που απαιτούν στενή σχέση με τον πελάτη- όπως τα κομμωτήρια- δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown, οι υπηρεσίες εστίασης διασώζονται εν μέρει από την εναλλακτική του take away, η οικοδομή “παγώνει” ΄λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων και της αναστολής, ενώ μικρότερος φαίνεται ο αντίκτυπος για τους μικρούς κλάδους της μεταποίησης, μικρότερης έντασης εργασίας. Συνολικά, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” επίπτωση 20-25% στο ΑΕΠ στο αρχικό στάδιο, ωστόσο για την Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα.  
 
Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει άμεσο αντίκτυπο έως και 34% του ΑΕΠ για την περίοδο διάρκειας των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ομάδα χωρών που εξετάζονται. Καθώς η δημόσια υγεία έχει τεθεί ως προτεραιότητα, το εκτεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο παραγωγής, τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο. 
 
 Παρά τις “γκρίζες” ή μάλλον “μαύρες” προβλέψεις- η φρασεολογία της επικεφαλής του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί- οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται, πάντως, απρόθυμοι να δράσουν συντεταγμένα και με αλληλεγγύη. Την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση τονίζει ο Zsolt Darvas του Bruegel. Προτείνει την επιπρόσθετη εμπλοκή της ΕΚΤ,  καθώς και σημαντικά αυξημένη δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM). Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η μερική αμοιβαιοποίηση θα πρέπει να γίνει δεκτή από τις χώρες του Βορρά γιατί εκτός της ηθικής ευθύνης που φέρουν για την ελλιπή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, επωφελήθηκαν μαζικά από την ενιαία αγορά και τα μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα. Άλλωστε, μια μαζική κρίση Δημόσιου Χρέους μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους από την Ευρωζώνη, με ντόμινο αρνητικών συνεπειών για όλες τις χώρες. 
Σελίδα 1 από 153

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com