Apoixos.com

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 11:04

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Δυτική Ελλάδα

Μετά τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την Δυτική Ελλάδα, με τις υποσχέσης που δώθηκαν να είναι πολλές. Σε σημείο της ομιλίας του είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γνώρισε την αποβιομηχάνιση και την υψηλή ανεργία πολύ πριν την κρίση, ήδη από τη δεκαετία του 90, ωστόσο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η Περιφέρεια έχει συσσωρευμένο δυναμισμό.
 
Ειδικά ανέφερε τον αγροτικό τομέα, το πολιτιστικό κεφάλαιο, τις δυνατότητες για μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη και ένα ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό το οποίο έχει σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης.
 
«Πρώτος στόχος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός . Επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.
 
Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους στόχους του την σωστά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.
 
Για τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) που σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, τους εκχωρείται το 37,4 % των πόρων του Προγράμματος. Ήδη όπως είπε ο πρωθυπουργός « έχουν εκχωρηθεί για έργα συνολικά 77 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των 38 εκατ. του LEADER και της Αλιείας φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ».
 
«Το ζητούμενο είναι, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Και αυτό σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Και δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
 
Το 60% των αιτήσεων της Περιφέρειας που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν την αγροδιατροφή είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι συνολικά υποβλήθηκαν 25 προτάσεις με προϋπολογισμό ύψους 16 εκατ. Euro.
 
Για τη βιομηχανία ο πρωθυπουργός είπε ότι η αναζωογόνηση της βιομηχανίας και η στήριξη της μεταποίησης είναι κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, « το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τομέα της βιομηχανίας, ανέρχονται μέχρι σήμερα για την Δυτική Ελλάδα στις 5, με συνολικό ύψος 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία».
 
Συμπλήρωσε πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι χωροθετημένες 3 Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές: η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας, το Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας και η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
 
Για τον τουρισμό και τον πολιτισμό ο πρωθυπουργός είπε « το 2016, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τουριστικός προορισμός ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, που αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η τάση αυτή πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Με την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τόσο στην Αχαΐα και την Ηλεία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία» υπογράμμισε.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «για την στήριξη της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, δημοσιεύθηκε την προηγούμενο μήνα η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων».
 
Έκανε ειδική αναφορά στην στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
 
«Από την δική μας πλευρά, πέρα από την σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύουμε τον θεσμό με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε « ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι « μεγάλη επιτυχία για την Πάτρα είναι η οργάνωση, στην πόλη, των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου του 2019».
 
Για την ενέργεια ο πρωθυπουργός τόνισε « η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Έχουν υπογραφεί ήδη δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και άλλες δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου». Ο Αλέξης Τσίπρας στη βάση των ενεργειακών εξελίξεων τόνισε τη νέα αναπτυξιακή ώθηση που κερδίζει η περιοχή.
 
Για τη LNG ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων. Συμπλήρωσε πως « σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες». Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπολογίζεται σε 51,8 εκατ. και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
 
«Συνολικότερα, η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη σοβαρή μείωση του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τριών πόλεων, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού της Πάτρας και ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Για τις ΑΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εμφανίζει υψηλό δυναμικό, ειδικά στα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο - τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη αυτή».
 
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως «ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε έχουν οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών».
 
Για τις υποδομές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων Κορίνθου - Πατρών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, «υλοποιήσαμε σε δυόμισι χρόνια ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία».
 
«Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος (Πάτρα-Πύργος) αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
 
Για τον σιδηρόδρομο είπε «δημιουργήσαμε νέα δεδομένα που επηρεάζουν και τη σιδηροδρομική διέλευση μετά την παραχώρηση του Κεντρικού Παραλιακού μετώπου στην Αυτοδιοίκηση. Διαδικασία που πολλοί υποσχέθηκαν αλλά μόνο εμείς υλοποιήσαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Για το παραλιακό μέτωπο είπε πως η λύση που δίνει η κυβέρνηση εμπεριέχει σεβασμό στην πόλη «λύση που μπορεί έως το 2023 να συνδέσει το σιδηρόδρομο με το Λιμάνι της Πάτρας γιατί αυτός είναι βασικός κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης» είπε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θα κατασκευαστεί και το εμπορικό τμήμα του λιμένα της Πάτρας και η σύνδεση του με το εμπορευματικό κέντρο. «Το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί για εμάς βασική υποδομή της χώρας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
 
Τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Πείρου - Παραπείρου στην Πάτρα και οι εργασίες υδροδότησης οικισμών, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
 
«Έχουμε δεσμευτεί ότι το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον Δήμο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
 
Για την παιδεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στον τομέα της Παιδείας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής αναδιάταξης και της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσής στην χώρα μας.
 
«Το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται με τις συνέργειες και συγχωνεύσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνεχίστηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Ενώ εντός των ημερών ψηφίζεται στη Βουλή η εμβληματική ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
 
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο Πατρών, «ένα ίδρυμα με παράδοση, κύρος, εμπειρία και δυναμική» σημείωσε, Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε θαρραλέες κινήσεις, που θα εξυπηρετούν την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάνω σε στέρεες και κυρίως, ακαδημαϊκές βάσεις» είπε και προανήγγειλε την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών που θα ανταποκρίνονται στις περιφερειακές αναπτυξιακές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Στην Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών. Ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσει την δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα» ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Για την υγεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για καθοριστική κυβερνητική πολιτική. «Η στήριξη της Δημοσίας Υγείας ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους επικεντρώσαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες από δημοσιονομική άποψη περιόδους. Με αποτελέσματα, θα έλεγα, ιδιαίτερα ικανοποιητικά, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε από συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. « Στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Στο Αγρίνιο στελεχώθηκε η καρδιολογική κλινική. Ξεκίνησε να λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στελεχώθηκε η μονάδα τεχνητού νεφρού. Και εξασφαλίστηκε η 24ωρη εφημερία» είπε μεταξύ άλλων περιγράφοντας όσα έχουν γίνει στον τομέα υγείας.
 
Υπογράμμισε πως αν για κάτι είναι περήφανος είναι για το 1,5 εκατομμύρια ανέργους που απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
 
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε « η δική μας δέσμευση είναι ότι η επαφή αυτή ( μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων) και η συνεργασία θα συνεχιστούν ακόμα πιο στενά και μεθοδικά κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν εδώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κλείνοντας ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στο να είναι αυτό εδώ το Συνέδριο ουσιαστικό και παραγωγικό και τόνισε πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα και τόνισε πως θα βρίσκεται δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση όσων δεσμεύτηκαν, « εσείς θα μας κρίνεται» .
 
Μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί τη Ελλάδα της προκοπής και της δικαιοσύνης είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.
 
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Read 309 times

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com