Apoixos.com

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 20:20

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν πέντε παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας- Ποια τα θέματα που θα του θέσουν

Πέντε παρατάξεις της Δημοτικής Αντιπολίτευσεις υπογράφουν ανακοίνωση με την οποία ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα στις 6 Φεβρουαρίου. 
 
Διαβάστε την ανακοίνωση: 
 
Οι παρατάξεις της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά την ανυπαρξία βούλησης της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει ουσιαστικά τα προβλήματα της πόλης και να απαιτήσει λύσεις με την ευκαιρία της  έλευσης του Πρωθυπουργού στην πόλη μας.
 
Δεν συζήτησε το Δ.Σ., δεν προχώρησε σε συζητήσεις με κανέναν μας, παρά μόνο για να προωθήσει  κομματικές θέσεις και εντολές. Θεωρούμε καθήκον μας και προχωρήσαμε στις μεταξύ μας συζητήσεις ώστε να αναλάβουμε την ευθύνη της διεκδίκησης–προώθησης  των απαιτήσεων της πόλης μας, ως Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού η Δημοτική Αρχή προτιμά να ακολουθήσει μία κατά την γνώμη μας αδιέξοδη και επιζήμια για την πόλη τακτική,  ιεραρχούμε 5 ζητήματα (χωρίς να υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα) για τα οποία οφείλει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να δώσει σαφή και δεσμευτική απάντηση.
 
Γι΄ αυτό στα πλαίσια των εργασιών του περιφερειακού συνεδρίου όπου θα συμμετέχουμε, ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου θα αναπτύξουμε τα παρακάτω θέματα:
 
 
 
1. Παραχώρηση του Θαλασσίου Μετώπου. Αποτελεί μία από τις κύριες πολύχρονες διεκδικήσεις της πόλης. Επιτέλους πραγματοποιήθηκε όπως ενημερωθήκαμε ήδη από την κυβέρνηση, το πρώτο από τα δυο απαιτούμενα βήματα. Η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης του 2001 και η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο, του υπό παραχώρηση Θαλασσίου Μετώπου. Ο δρόμος λοιπόν άνοιξε, για να πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση το δεύτερο και τελευταίο βήμα. Η Οριστική Παραχώρηση του Θαλασσίου Μετώπου από το Δημόσιο στο Δήμο Πατρέων. Το τελευταίο μεγάλο «αγκάθι» για να γίνει ουσιαστική και λειτουργική η παραχώρηση, είναι η τροπολογία-νομοθετική ρύθμιση, που πρέπει να εισηγηθεί η κυβέρνηση και να ψηφίσει η Βουλή. Με αυτή την νομοθετική ρύθμιση, στο τμήμα που θα παραχωρηθεί από το Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων, θα πρέπει να αρθούν οι δυσκολίες και οι περιορισμοί που υπάρχουν αυτή την στιγμή ώστε  να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Πατρέων όπως του έδινε τη δυνατότητα και η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης του 2012, να προβεί σε ουσιαστική παρέμβαση (συντήρηση – ανάπλαση) του Θαλασσίου Μετώπου. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά να ολοκληρώσει τη διαδικασία οριστικής παραχώρησης, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι να αλλάξει ολόκληρη η φυσιογνωμία της πόλης μας και να μετατραπεί σε όμορφη, ανθρώπινη και ελκυστική, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
 
2. Διέλευση του Τρένου.  Η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης, αποτελεί μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας. Θεωρούμε ότι το τραίνο πρέπει να προσεγγίσει την πόλη και το λιμάνι της και όχι να περάσει περιμετρικά. Στην δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΔΕ, για τη διέλευση του τρένου με τη μέγιστη δυνατή υπογειοποίηση και υπογειοποιημένη διέλευση της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής μέχρι το αμαξοστάσιο του Σ.Σ. Αγίου Ανδρέα με πλήρως υπογειοποιημένο τον Κεντρικό Σταθμό Πάτρας στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των φορέων της πόλης. Επιπλέον προτάθηκε η διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων, για την τμηματική λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, κατά την διάρκεια των έργων, την επιλογή της ηπιότερης μεθοδολογίας διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, όπου αυτή περνά με επίγεια χάραξη, χωρίς την ύπαρξη υψηλών τοιχίων και με την επιλογή της ηπιότερης μορφής προστατευτικών διατάξεων. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ακούσει την πόλη και να βρει την καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για τους πολίτες όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής. Να μη χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία.
 
 
 
3. Φράγμα Πείρου Παραπείρου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο -μετά τα έργα οδοποιίας- που έχει χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Βρίσκεται στην τελευταία φάση ολοκλήρωσής του, που καθυστερεί αδικαιολόγητα, χωρίς ταυτόχρονα να έχει διευκρινιστεί ο τρόπος διαχείρισης. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση όπου η απόφαση είναι επείγουσα και επιτακτική για τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης, έτσι ώστε να λειτουργήσει το φράγμα,  με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού, ως ζωτικού  αγαθού. Ζητάμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, μέχρι το καλοκαίρι !
 
 
 
4. Διαχείριση απορριμμάτων. Η ψήφιση του Εθνικού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, έθεσε ένα νέο πλαίσιο για την επίλυση αυτού του ζητήματος, που αφορά ολόκληρη την χώρα. Το θέμα όμως αυτό, είναι κυρίαρχο στην Πάτρα αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο (λόγο πληθυσμού) παραγωγό απορριμμάτων και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, αφού ο χρονικός ορίζοντας στενεύει και κινδυνεύει η μη επίλυσή του να επηρεάσει την πόλη, με επίπτωση και στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
 
Δυστυχώς ο τοπικός σχεδιασμός καρκινοβατεί και εξαντλείται σε έργα διατήρησης και επέκτασης της Ξερόλακας, που θα έπρεπε να έχει κλείσει χτες. Συγχρόνως απαιτείται να προωθηθεί  η δευτεροβάθμια επεξεργασία αλλά και τα προηγούμενα στάδια (ανακύκλωση στη πηγή και μηχανικά).
 
 
 
5. Το Αναπτυξιακό προφιλ της πόλης. Οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί,  όπως για παράδειγμα η ένταξη της Πάτρας στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων, με 43 εκατ. Ευρώ, αποτελεί μεν μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του αναπτυξιακού της χαρακτήρα, όμως δεν αρκεί. Δεν μπορεί να φέρει αναπτυξιακά αποτελέσματα αν απλώς υλοποιηθεί, χωρίς να σχεδιαστούν  συμπληρωματικές δράσεις και προγράμματα. Την ευθύνη ένταξης και χρηματοδότησης, έχουν πέρα από την Περιφέρεια, Υπουργεία και Κεντρικοί Φορείς, εντός ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου, που να καθορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ της πόλης.
 
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Εθνικής αλλά και Περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης, πρέπει να αντιμετωπιστεί  το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες έχουν ανατραπεί πλήρως. Αυτό είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης.
 
 
 
Θεωρούμε ότι με την συμμετοχή μας στο συνέδριο και την τοποθέτησή μας στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στα πλαίσια των θεματικών ενοτήτων, είτε συντονισμένα για τα θέματα που έχουμε κοινή προσέγγιση είτε κάθε Παράταξη ξεχωριστά σε αυτά που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, συμβάλλουμε στην αποτύπωση όλων των θέσεων και οπτικών, στην εύρεση λύσεων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πίεση όπου απαιτείται για την υλοποίηση Κυβερνητικών δεσμεύσεων, αλλά κυρίως στην εδραίωση της αντίληψης ότι η Δημοκρατία και ο Δημοκρατικός διάλογος απαιτεί συνεννόηση, διαβούλευση και όπου απαιτείται δημιουργική αντιπαράθεση.
 
Γι’ αυτό το λόγο, δεν μείναμε μόνο έκπληκτοι από την στάση της Δημοτικής Αρχής, αλλά μας βρίσκει σθεναρά αντίθετους η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της Πάτρας, να μην συμμετέχει αλλά και να καταγγείλει την διεξαγωγή του Συνεδρίου. Στερούν από την Πάτρα και τους πολίτες της κατ΄ εντολή του Περισσού, το δικαίωμα του τρίτου Δήμου της Χώρας και του μεγαλύτερου Δήμου της Περιοχής, να τοποθετηθεί επί των προβλημάτων, να εκφράσει τις απόψεις του, τους σχεδιασμούς του, τις διεκδικήσεις του, τις προσδοκίες του ή και τις όποιες διαφωνίες του στον Κυβερνητικό σχεδιασμό, εντός μίας επίσημης θεσμικής διαδικασίας.
 
Με τα παραπάνω κυρίως αιτήματα, ζητάμε και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
 
Για τις  Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Πατρέων οι εκπρόσωποι
 
ΝΕΑ ΠΟΛΗ - Κώστας Χριστόπουλος  
 
ΡΑΠ -ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - Ουρανία Μπίρμπα  
 
ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΑ  - Ανδρέας Φίλιας 
 
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
 
ΠΑΤΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ - Νίκος Τζανάκος

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com