Apoixos.com

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 11:43

Νέες προοπτικές για το λιμάνι της Πάτρας από την εμπορική σύνδεση με Κωνσταντινούπολη και Τεργέστη- Βίντεο

Νέες αναπτυξιακές προοπτικές δημιουργεί για το λιμάνι της Πάτρας η εμπορική του σύνδεση με τα μεγάλα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και της Τεργέστης, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές. Παράλληλα, στο λιμάνι της Πάτρας καταγράφεται το πρώτο πεντάμηνο του έτους αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 6%, συγκριτικά με πέρυσι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα εμπορική δραστηριότητα, ο Νίκος Κοντοές τονίζει ότι, «το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί πλέον ενδιάμεσο σταθμό, των πλοίων της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας UN. RO-RO µε έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία πρόσφατα εξαγοράσθηκε από µία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ∆ανέζικη DFDS, που κυριαρχεί στους εμπορικούς δρόμους της βόρειας Θάλασσας και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοντοέ, «έχουν προγραμματισθεί, σε πρώτη φάση, τέσσερις προσεγγίσεις εβδομαδιαίως στο λιμάνι της Πάτρας, δύο ανά κατεύθυνση, µε προοπτική να αυξηθούν, στο άμεσο μέλλον, σε τρεις».

Σκοπός, των ενδιάμεσων αυτών στάσεων στο λιμάνι της Πάτρας στη διαδρομή προς Τεργέστη, είναι η μεταφόρτωση φορτίων, προερχόμενων από την Τουρκία, που προορίζονται για λιμάνια της Ιταλίας νοτιότερα της Τεργέστης, δηλαδή το Μπρίντεζι, το Μπάρι, η Ανκόνα και η Βενετία, με τελικό προορισμό μέρη της κεντροδυτικής Ευρώπης, τα οποία θα εξυπηρετούνται µε τις υφιστάμενες γραμμές άλλων εταιρειών από το λιμάνι της Πάτρας, καθώς και η εκφόρτωση φορτίων για την εγχώρια αγορά. Αντιστρόφως, τα πλοία κατά την επιστροφή τους από την Τεργέστη και µε κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη, θα παραλαμβάνουν φορτία που θα φθάνουν, από τα προαναφερόμενα λιμάνια της Ιταλίας, στην Πάτρα, αλλά και φορτία της εγχώριας αγοράς που έχουν προορισμό την Τουρκία και άλλες χώρες της Ανατολής.

Όπως εκτιμά ο Νίκος Κοντοές, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να μεταβληθεί από τερματικό κόμβο του ανατολικού μεσογειακού διαδρόμου, σε κόμβο διασύνδεσης με τον μεγάλο σκανδιναβικό διάδρομο, ο οποίος διασχίζει την Ιταλία και κατεβαίνει στη Μεσόγειο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ, «το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρό κόμβο συνδυασμένων µμεταφορών του κεντρικού διευρωπαϊκού δικτύου».

Όπως εξηγεί στην συνέχεια, «η διεθνής ανάδειξη του λιμανιού δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην πόλη, αφού προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες διασύνδεσης δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δικτύων».

Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Κοντοές τονίζει ότι «με αυτή τη νέα δραστηριότητα το λιμάνι της Πάτρας αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει και στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων και το γεγονός αυτό δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά όταν φτάσει η νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο λιμάνι της Πάτρας, γιατί τότε το λιμάνι θα μπορούσε να λειτουργήσει και συνεργατικά με το λιμάνι του Πειραιά».

Όπως εξηγεί, «το λιμάνι του Πειραιά, ως πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου, παίζει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη μεταφορά φορτίων από Ανατολή σε Δύση, για αυτό το λόγο η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι γρήγορα θα φτάσει σε κάποιο κορεσμό και ως εκ τούτου θα χρειαστεί περιφερειακά λιμάνια, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του».

Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση, ο Νίκος Κοντοές λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πέρυσι είχαμε μία αύξηση της τάξης του 11,4% και φέτος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Μαΐου, διαπιστώνεται μία περαιτέρω αύξηση στο πρώτο πεντάμηνο, της τάξεως του 6%».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ, «η περαιτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στη γενικότερη ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αφετέρου στην ευχέρεια των μετακινήσεων που δημιουργεί ο ολοκληρωμένος οδικός άξονας Πατρών – Αθηνών για ασφαλή και γρήγορη μεταφορά από την Πάτρα προς την πρωτεύουσα της χώρας και αντιστρόφως».

 

«Αυτή η ευχέρεια», όπως υπογραμμίζει, «θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο όταν θα έχουμε εδώ τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων».

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο κ. ΚΟΝΤΟΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ACHAIA 

Media

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com