Written by 16:29 Featured, Πολιτική

Αναγνωστοπούλου: Καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων για τα σχολικά εγχειρίδια της Β.Μακεδονίας

Σε δήλωσή της η βουλευτής Αχαΐας πρώην Υπουργός Σία Αναγωστοπούλου αναφέρει:

«Καμία απάντηση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Βλάσση, κανένας απολύτως προγραμματισμός για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια-όπως άλλωστε και για τα εμπορικά σήματα- που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών (άρθρο 8 παρ. 5)».

Σε δεύτερη συνεχή επίκαιρη ερώτηση μου προς το ΥΠΕΞ (η πρώτη στις 9/3/2020), για την πλήρη αδράνεια που έχει επιδείξει η πολιτική ηγεσία, σε σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά στις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, η απάντηση, και πάλι διά στόματος του Υφυπουργού κ. Βλάσση, ήταν το απόλυτο τίποτα.

Η Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συστάθηκε τον Σεπτέμβριο 2018, συνεδρίασε 4 φορές μέχρι το Μάιο 2019 και πήρε αποφάσεις για την αλλαγή σχολικών βιβλίων που έγιναν δεκτές από την άλλη πλευρά και επικυρώθηκαν με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Μετά τις εκλογές το ΥΠΕΞ δεν μερίμνησε σε σχέση με τη γείτονα προκειμένου να εφαρμοστούν οι εν λόγω αλλαγές, ενώ η Επιτροπή δεν έχει έκτοτε συνεδριάσει ποτέ. Οι συντακτικές επιτροπές των οποίων η συγκρότηση είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο 2019 και οι οποίες θα προέβαιναν στις αλλαγές των σχολικών προγραμμάτων, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή και επικυρώθηκε με Ρηματική Διακοίνωση, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα.

Ο κ. Βλάσσης επικαλέστηκε την πανδημία, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πανδημία εμπόδισε τις Συνεδριάσεις της Επιτροπής, κατά τον κ. Βλάσση, μία δικαιολογία εντελώς έωλη, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος θεωρεί τις τηλεδιασκέψεις «εργαλείο» εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμού. Πέρα από αυτό όμως δεν αναφέρθηκε σε κανέναν άμεσο προγραμματισμό. Αντιθέτως, αγνοώντας προφανώς την εξέλιξη των εργασιών της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής, παρέπεμψε για το περιεχόμενο των αλλαγών στο ΥΠΑΙΘ. Στις αναφορές μου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» (9/5/2020) που αφορά αλλαγές των μελών της Επιτροπής και καρατόμηση του Προέδρου της, ο κ. Βλάσσης αρκέστηκε να πει ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα εφημερίδων.

Μετά τις απαντήσεις που (δεν) πήραμε και στις δύο επίκαιρες ερωτήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η Κυβέρνηση, όχι μόνο έχει παγώσει τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά δείχνει μία αδικαιολόγητη αδράνεια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ΑΝΥΠΕΞ, ασμένως αποδέχτηκε την πρόταση της γαλλίδας ομολόγου του για το Παρατηρητήριο διδασκαλίας της Ιστορίας της Ευρώπης. Γιατί δεν δείχνει η Κυβέρνηση την ίδια προθυμία για τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Β. Μακεδονία; Η ΝΔ δεν ήταν αυτή που σήκωσε το λάβαρο της υπεράσπισης των «ελληνικών δικαίων» για την Αρχαία Μακεδονία; Που είναι τώρα; Τι κάνει; Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει το κρίσιμο έδαφος για την απάλειψη όλων εκείνων των στοιχείων από την Ιστορία που αναπαρήγαγαν στις νεότερες γενιές την εχθρότητα ανάμεσα στα δύο κράτη και τους λαούς τους. Φοβόμαστε ότι αυτή η σιωπηρή αδράνεια είναι χαρακτηριστικό όλης της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Close