Written by 13:35 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης…

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών του Γιώργου Ρώρου:

Είχαμε τονίσει προεκλογικά ως «ΩΡΑ Πατρών», την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Πάτρα. Μιας ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ευημερία των πολλών, και θα στηρίζεται σε «πράσινες» πολιτικές. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τέτοιου τύπου πολιτικές.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην κίνηση των πλοίων αλλά και την οικιακή κατανάλωση, η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Αθήνα, η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλο το μήκος και πλάτος της Πάτρας, οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις εντός κι εκτός του πυκνού αστικού ιστού της πόλης, η στροφή της αστικής μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία, η στροφή σε φιλικότερους προς το περιβάλλον ενεργειακούς πόρους και τρόπους για την θέρμανση και τον φωτισμό των δημοτικών κτιρίων, η αντικατάσταση του ρυπογόνου και πεπαλαιωμένου στόλου δημοτικών οχημάτων, η ορθή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής είναι μερικές από τις ευκαιρίες που είχαμε ως πόλη ώστε να σταθούμε με αξιώσεις σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε την προσπάθεια ματαίωσης πολλών προγραμματισμένων έργων, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, με ευθύνη της κυβέρνησης, την καθυστέρηση έργων, όπως οι ποδηλατόδρομοι και οι αστικές αναπλάσεις, αλλά και την τραγική ολιγωρία στην εφαρμογή δράσεων, όπως η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία, με ευθύνη κυρίως της αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται έως σήμερα από την αυτοδιοίκηση, αλλά και από την Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη κυρίως, ως πρόβλημα λογιστικό. Τόσο κοστίζει ο τόνος, τόσο η μεταφορά του, τόσο αναλογεί στον πολίτη. Απουσιάζει τελείως από τον δημόσιο διάλογο η περιβαλλοντική διάσταση. Δηλαδή η αναγκαιότητα να μειώσουμε την ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων και να αλλάξουμε τον τύπο τους από σύμμεικτα σε διαχωρισμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε δεύτερο επίπεδο και να επαναχρησιμοποιηθούν τα βασικά υλικά όπως το χαρτί, το μέταλλο, το γυαλί, οι οργανικές ύλες.

Έτσι, φορτίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του αν πρέπει ή δεν πρέπει να πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη ή πρόστιμα ταφής και δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν η αναγκαιότητα της ορθής διαχείρισης ακόμα κι αν δεν υπήρχαν ούτε τέλη ούτε πρόστιμα.

Ως «ΩΡΑ Πατρών» επιμένουμε να στηρίζουμε ενέργειες και πολιτικές που θέτουν την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση μπροστά στις ευθύνες τους έναντι των επόμενων γενεών. Με τη ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου αναμένουμε τις εκδηλώσεις της Δημοτικής Αρχής όπως γίνεται σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Το ζήτημα της ανακύκλωσης να μην αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα. Υπάρχει ακόμα ελπίδα.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Close