Written by 12:55 Διεθνή

Δακρυγόνα στους διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με τη Βίβλο

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί για τη βιαιότητα της αστυνομίας πέρασε τη Δευτέρα κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης. Παρακολουθούσε καθώς αστυνομικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς πλημμύριζαν την πλατεία Λαφαγιέτ. Και λίγο πριν από τις 7 μ.μ. οπότε τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας δέχθηκε «βροχή» από δακρυγόνα.

Ήταν επειδή ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πέρασε μέρος του Σαββατοκύριακου σε ένα ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που κορυφώνονταν οι διαμαρτυρίες, ήθελε να φωτογραφηθεί κρατώντας τη Βίβλο σε μια εκκλησία που δεν γλίτωσε από τα επεισόδια.

Η Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη – η λεγόμενη Εκκλησία των Προέδρων από τότε που είχε παραστεί ο Τζέιμς Μάντισον – πήρε φωτιά στο πλαίσιο των βίαιων ταραχών την Κυριακή. Αφού οι βοηθοί του Τραμπ πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας τη Δευτέρα εκφράζοντας οργή για το κάψιμο ενός τόπου λατρείας, ο Χόουπ Χικς, ένας σύμβουλος του προέδρου, τελικά ετοίμασε ένα σχέδιο μαζί με άλλα άτομα στον Λευκό Οίκο ώστε να καταφέρει ο πρόεδρος να περπατήσει μέχρι το κτίριο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τα γεγονότα.

Καθώς ο Τραμπ έδινε ομιλία στον Κήπο των Ρόδων, απειλώντας να στείλει στρατό σε πολιτείες όπου οι κυβερνήτες δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις ταραχές και αποκαλώντας τον εαυτό του «σύμμαχο όλων των ειρηνικών διαδηλωτών», ακουγόταν ο ήχος των εκρήξεων και οι φωνές των διαδηλωτών. Αφότου το πλήθος έλαβε επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις να διαλυθεί πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας της πόλης, δέχθηκε «βροχή» από δακρυγόνα.

Ο Τραμπ ξεκίνησε τη βόλτα του στην εκκλησία στις 7:01 μ.μ. προκειμένου να φωτογραφηθεί, σε μία διαδικασία που διήρκεσε περίπου 17 λεπτά. Περπατώντας μέχρι εκεί, αφότου οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί από το πάρκο, τον ακολουθούσε μια ομάδα βοηθών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ. Ο γενικός εισαγγελέας είχε περπατήσει έως την άκρη της γραμμής της αστυνομίας για να παρατηρήσει το πλήθος λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επίθεση με δακρυγόνα.

Ο Μπαρ περπατούσε μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ και την κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, η οποία φορούσε μάσκα, το μόνο στοιχείο ίσως που υπενθύμιζε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω μιας μάχης κατά της πανδημίας.

Καθώς οι σειρήνες της αστυνομίας ακούγονταν στο βάθος, ο πρόεδρος, στάθηκε με την πλάτη του στην γεμάτη γκράφιτι πρόσοψη της εκκλησίας.

Κράτησε στα χέρια του τη Βίβλο με τρόπο σαν να δοκιμάζει το βάρος της.

«Αυτή είναι η Βίβλος σου;» φώναξε ένας δημοσιογράφος.

«Είναι μια Βίβλος», απάντησε ο Τραμπ και σήκωσε το βιβλίο, ώστε να βλέπουν οι δημοσιογράφοι.

Επίσκοπος που παρακολούθησε τη σκηνή να εκτυλίσσεται είπε ότι οι αξιωματούχοι της εκκλησίας δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο και εξέφρασαν οργή για τη χρήση τακτικών ελέγχου ταραχών από τον Λευκό Οίκο σε ένα ειρηνικό πλήθος ώστε να ανοίξουν τον δρόμο προς την εκκλησία για τον πρόεδρο.

«Δεν προσευχήθηκε», είπε η επίσκοπος, Μαριάν Ε. Μπουντ, σε συνέντευξή της. Αναφερόμενη στον θάνατο του Αφροαμερικανού που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες, πρόσθεσε: «Δεν μίλησε για τον Τζορτζ Φλόιντ, δεν ανέφερε την αγωνία των ανθρώπων που έχουν υποστεί τέτοια φρικτή έκφανση του ρατσισμού και την υπεροχή των λευκών για εκατοντάδες χρόνια. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που μπορεί να ενώσει και να θεραπεύσει. Έχει κάνει το αντίθετο από αυτό και εμείς πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια».

Η επίσκοπος κατήγγειλε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ κρατούσε τη Βίβλο, κάτι που η ίδια ερμήνευσε ως μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα.

«Η Βίβλος δεν είναι αμερικανικό έγγραφο», είπε. «Δεν είναι μορφή έκφρασης της χώρας μας. Συμβολίζει τον ανθρώπινο αγώνα να υπηρετήσει, να αγαπήσει και να γνωρίσει τον Θεό», πρόσθεσε.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Close