Written by 19:52 Πολιτική

Υπό την προεδρία του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή ΝΔ Αχαΐας, η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Ειδική Διαρκής Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ιάσονας Φωτήλας, αφού καλωσόρισε τα μέλη της, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό και των επόμενων συνεδριάσεών της.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα μετά την ψήφιση του νόμου 4670/20 το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ο Υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει πια ένα αξιόπιστο, δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αναφέρθηκε στις καινοτομίες του, όπως στην ύπαρξη αναλογιστικών μελετών που το συνόδευσαν και αποδεικνύουν το βιώσιμο χαρακτήρα του, την περαιτέρω εμβάθυνση της ενοποίησής του έτσι ώστε να δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και να είναι πιο αποτελεσματικό προς τους πολίτες. Ειδική αναφορά έκανε στη μετονομασία του αρμόδιου Οργανισμού για το ασφαλιστικό σύστημα που πια ονομάζεται e-ΕΦΚΑ. Ο Υπουργός έδωσε σημασία στη μετονομασία του γιατί μέσω αυτής τίθεται ο στόχος της πλήρους ψηφιοποίησης του συστήματος έτσι ώστε και οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξυπηρετούνται πιο εύκολα. Ανακοίνωσε μάλιστα την καταβολή των πρώτων 578 συντάξεων με το νέο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ευκολίες προς τους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στη συνέχεια ο κ. Φωτήλας έδωσε το λόγο στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, κ. Χρήστο Χάλαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον νέο οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματά του όπως η υποστελέχωση, ο οργανικός κατακερματισμός και η τεχνολογική απαξία. Ειδικά αναφορά έκανε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί πιο άμεσα στα αιτήματα των ασφαλισμένων με έμφαση στις διευκολύνσεις στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τη συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων που συντόνισε ο Ιάσονας Φωτήλας. Στο τέλος της έδωσε το λόγο στον Υπουργό κ. Βρούτση όπως επίσης και στον κ. Χάλαρη για να απαντήσουν στα εξειδικευμένα ερωτήματα που τους έθεσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Και ο Υπουργός και ο διοικητής του e- ΕΦΚΑ διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται κανένα ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων λόγω της πανδημίας του κορωνοΐού, καθώς οι όποιες υπερβάσεις θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό, ενώ θα υπάρξει και καταβολή των αναδρομικών λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον, η κυβέρνηση καταβάλει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά τη δύσκολη συγκυρία και προχωράει την ψηφιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με το πρόγραμμα «ΆΤΛΑΣ».

(Visited 3 times, 1 visits today)
Close