Written by 08:55 Ελλάδα

Γιατί Ξάνθη και Ροδόπη μετατράπηκαν σε υγειονομική «βόμβα»

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα (93 τον αριθμό από τις 11 Ιουνίου) στον Εχίνο Ξάνθης και τον Ιασμο Ροδόπης και οι 6 θάνατοι λόγω κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα.

Η κοινότητα Εχίνου, του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπως και ο δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη μπήκαν με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό lockdown, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τοπική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τις 11 Ιουνίου 2020 (καταγράφονταν 73 ως το μεσημέρι της Πεμπτης και έγινε γνωστό πως ακόμη 18 διαπιστώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας) προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης, ενώ ως το βράδυ της Πέμπτης καταγράφονταν και έξι θάνατοι στην περιοχή.

Από τα 24 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν πανελλαδικά την Πέμπτη, 18 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης και 2 στη Ροδόπη ενώ και την Τετάρτη, από τις 55 περιπτώσεις νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, 43 στην Ξάνθη και 6 από τη Ροδόπη διαπιστώθηκαν μεταξύ κατοίκων της περιοχής αυτής.

Το βράδυ της Πέμπτης μια 70χρονη θετική στον κορωνοϊό κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ανεβάζοντας σε 6, τον αριθμό των θανάτων της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού ανέρχεται σε 189.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την τοπική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού
Θυμίζουμε πως στις 10 Μαΐου οι Αρχές αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας 5 δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου στην Ξάνθη, όταν εκπαιδευτικός που δίδασκε σε τέσσερα δημοτικά της περιοχής βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Η απόφαση αφορούσε τουλάχιστον 80 εκπαιδευτικούς και δεκάδες μαθητές με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο εν λόγω εκπαιδευτικός.

Την επομένη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 15 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί μερικό Lockdown στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Στις 12 Ιουνίου, ο Σωτηρης Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον Νίκο Χαρδαλιά, βρέθηκε στην Ξάνθη, από όπου ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων την οποία απέδωσε στην κόπωση ενώ όπως τόνισε «είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη».

Την περασμένη Τρίτη, τη λήψη περιοριστικών μέτρων και στον δήμο Ιάσμου, στη Ροδόπη, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας» αποφάσισε, μετά το τέλος έκτακτης σύσκεψης στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Το Ραμαζάνι και ο ρόλος του στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, τα συσσωρευμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ξάνθη φαίνεται πως σχετίζονται με την μουσουλμανική κοινότητα και τις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υποστήριξε πως «η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή, το Ραμαζάνι».

«Πρόκειται για μια εστία που είναι απόρροια της μη τήρησης των μέτρων. Είναι ένα παράδειγμα του τι θα γίνει αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» με τη σειρά του ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

Μιλώντας για τα κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου, αναφέρθηκε στην θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανίου, όπου φαίνεται πως υπήρξε συγχρωτισμός. «Είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να γυρίσουμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Επτά μέρες περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό
Κάπως έτσι οι Αρχές κατέληξαν σε εφαρμογή Lockdown. Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της στην περιοχή της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε αυστηροποίηση των ήδη ισχύοντων μέτρων ως ακολούθως:

Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασής τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά τη μετάβασή τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.

Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).

Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Πηγή:iefimerida.gr

(Visited 21 times, 1 visits today)
Close