Written by 09:35 Featured, Ελλάδα

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας στην Αττική

Έξι έκτακτα ενισχυμένα οριζόντια μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική, που ισχύουν από σήμερα το πρωί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων με ζωντανή μουσική, μάσκες παντού, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όριο πληρότητας 50% για τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, με ταυτόχρονη απαγόρευση του αλκοόλ και του καπνίσματος, καθώς και 60% σε κινηματογράφους.

Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΜ.

Τα μέτρα στην Αττική

Με βάση την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ως εξής:
1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
2. Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.
6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.
Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.
Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.
Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει ένα πακέτο πρωτοβουλιών που εφαρμόζεται τόσο από την πλευρά του οικείου Δημάρχου και όσο των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας που επικεντρώνεται στις επιβαρυμένες περιοχές για την εφαρμογή των μέτρων.

Τριακόσια δέκα νέα κρούσματα

Τριακόσια δέκα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες.

Οι 2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξήντα επτά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 17 (25,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 175 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 116 (37%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αντοχή της επιδημίας παρά τα μέτρα. Να ζήσουμε για λίγο σε «κοινωνικές φούσκες»

Σημεία αντοχής εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας παρά τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι του κορονοϊού». Όπως επισήμανε, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης».

Η Αττική, όπως είπε, που έχει το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφει εδώ και αρκετές ημέρες, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας. «Τα αστικά κέντρα είναι η Αχίλλειος πτέρνα και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια για τον νέο ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως μόνο με τη μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, μπορεί να περιοριστεί η υπερμετάδοση και να γίνει ευκολότερη η ιχνηλάτηση.

Η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης «Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημία που θα επιθυμούσαμε». Η όποια αύξηση του R πάνω από το 1 είναι λογικό να ανησυχεί τους ειδικούς είπε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει αποδώσει, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της “κοινωνικής φούσκας”. «Να δημιουργήσουμε “κοινωνικές φούσκες”, να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιοργκίνης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Close