Written by 21:45 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Όλα αρνητικά μεχρι στιγμής τα τέστ στην Κάτω Αχαΐα- Η ανακοίνωση απο το ΚΥ

Ανακοίνωση απο το Κέντρο Υγείας Κάτω ΑχαΐαςΓια τη διενέργεια ελέγχων του ΕΟΔΥ στην Κ. Αχαΐα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και την ενημέρωση από διάφορες ιστοσελίδες:

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενέργησαν ελέγχους σε ασυμπτωματικούς πολίτες λαμβάνοντας δείγματα για μοριακό έλεγχο, τα οποία εστάλησαν στο Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεργάζεται με την 6η ΥΠΕ. Αναμένονται τα αποτελέσματα.

Το Σάββατο μάθαμε από ιστοσελίδες, ότι ελήφθησαν rapid tests αντιγόνων και ότι όλα αυτά ήταν αρνητικά! Το ίδιο αναπαράχθηκε και την Κυριακή 8/11.

Είναι η δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα που υπάρχει παραπληροφόρηση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Την περασμένη Κυριακή, αναπαράχθηκε ευρέως από ιστοσελίδες, χωρίς κανένα στοιχείο, ότι από τα 35 κρούσματα της Αχαΐας, τα περισσότερα ήταν από τη Δυτική Αχαΐα και δη από την κοινότητα των ΡΟΜΑ.
Αυτό, πέραν του ότι ήταν μη αληθές, δημιούργησε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, στοχοποιώντας την περιοχή και συγκεκριμένο ευάλωτο πληθυσμό.

Χτες και σήμερα, περάσαμε στο «στάδιο» του εφησυχασμού: γίναν rapid tests (ενώ ήταν κανονικός μοριακός έλεγχος) και βγήκαν όλοι αρνητικοί (κι ας μην έχει βγει κανένα αποτέλεσμα).

Για την ιστορία: το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας είχε συνεννοηθεί με τον ΕΟΔΥ ήδη από τις 26/10, να γίνει έλεγχος με τυχαία προσέλευση πολιτών, όπως είχε κάνει και στις πλατείες της Πάτρας στα πλαίσια της επιδημιολογικής επιτήρησης στη φάση ανόδου της πανδημίας. Κι έτσι έγινε (όπως είχε προγραμματιστεί) στις 6/11. Έχει μεσολαβήσει τυχαία δειγματοληψία εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 2/11.

Η διαχείριση της πληροφορίας για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, ιδίως στην περιοχή μας, οφείλει να είναι προσεκτική από την μεριά των ενημερωτικών φορέων.
Παρ’ ότι η πανδημία μπορεί να αφορά τον καθένα ή καθεμιά, φαίνεται να αποτελεί κοινωνικό στίγμα για ορισμένους.
Δημοσιεύματα που σπέρνουν τη σύγχυση και την αβεβαιότητα εντείνουν το στίγμα και «βοηθούν» αντικοινωνικές συμπεριφορές που απορρέουν από την άγνοια και την παραπληροφόρηση.

Η ενημερωτική προσπάθεια του Κέντρου Υγείας στη Δυτική Αχαΐα, από την αρχή της πανδημίας, ήταν συστηματική και πολύπλευρη: ενημερώσεις δια ζώσης και με ανακοινώσεις σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντυπα για το κοινό, παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία της περιοχής.
Στη δύσκολη περίοδο που είμαστε, χρειάζεται σοβαρότητα και αλληλεγγύη από όλους μας και αποφυγή διασποράς αδιασταύρωτων πληροφοριών, ιδίως από φορείς της ενημέρωσης.

Προς ενημέρωση, λοιπόν, το απόγευμα της Κυριακής μας έγινε αρμοδίως γνωστό, ότι από τα 134 δείγματα της δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, ελέγχθηκαν τα 90 και είναι αρνητικά. Αναμένουμε τα υπόλοιπα εντός των ημερών.

Για το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας
Τάσος Γιακουμής
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Θανάσης Σαμίκος
Διοικητικός Υπεύθυνος
8 Νοεμβρίου 2020

(Visited 63 times, 1 visits today)
Close