Written by 11:39 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Έρχεται «τσουνάμι» λουκέτων και απολύσεων στην αγορά της Πάτρας

Χαριστική βολή”, “το τέλος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”, “ο θάνατος του ελεύθερου επαγγελματία”. Αυτά είναι μόνο λίγα από όλα όσα έχουν ακουστεί από παράγοντες της αγοράς της Πάτρας μετά την ανακοίνωση του καθολικού lockdown. Toυ δεύτερουlockdownμέσα σε ένα χρόνο.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν δεν ικανοποιούν τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ακόμα την ενίσχυση της αγοράς με ζεστό χρήμα, με τη μορφή επιδοτήσεων και κεφαλαίου κίνησης για κάθε ΚΑΔ και επιχείρηση που κλείνει, επί του ποσοστού του χαμένου τζίρου της.

Αυτό θα ήταν, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, ένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης για όλες αυτές τις επιχειρήσεις που μέσα σε ένα διάστημα οχτώ μηνών καλούνται να κατεβάσουν για δεύτερη φορά τα ρολά τους, χωρίς να είναι ακόμα καν σίγουρο το πότε θα ανοίξουν ξανά, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Στη Πάτρα και στην Αχαΐα, σε μία περιοχή που παρά την έξαρση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, κατόρθωσε να διατηρήσει την διασπορά του ιού σε ένα σταθερό επίπεδο, το καθολικό lockdown έφερε σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες μαζί με την κραυγή της απόγνωσης και το αίσθημα της αδικίας και της απογοήτευσης.

Ζαφειρόπουλος: Τα κρούσματα έρχονταν όλα από τα πολυκαταστήματα και όχι από το λιανικό εμπόριο

Τα οριζόντια μέτρα που έχουν επιβληθεί πλέον στην τοπική οικονομία της Πάτρας, σε μία αγορά που ήδη είχε νιώσει στο πετσί της τις επιπτώσεις της πρώτης καραντίνας με πτώση των τζίρων σε όλα τα καταστήματα από 40% έως 60% με 70%, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν πολλούς, στο οριστικό λουκέτο.

«Έρχονται άσχημες εξελίξεις για τα εμπορικά καταστήματα» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Η κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα προχωρήσει σε καθολικό lockdown αποφάσισε να κλείσει τα εμπορικά καταστήματα, ενώ γνώριζε ότι το λιανικό εμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτέλεσαν ποτέ εστίες μετάδοσης.

Είναι μία απόφαση για την οποία ως Εμπορικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε ανοικτά την διαφωνία μας, τονίζοντας ότι αδυνατούμε να την κατανοήσουμε. Όσα κρούσματα είχαν εντοπιστεί στο εμπόριο προέρχονταν όλα τους από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις αλυσίδες καταστημάτων, όχι από τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς.

Κλείνουν τα εμπορικά εξειδικευμένα καταστήματα της πόλης και την ίδια ώρα αφήνουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν τα είδη των εξειδικευμένων μαγαζιών ανεξέλεγκτα».

Γεμάτα τα μαγαζιά με προμήθειες

Το lockdown ήταν το χειρότερο σενάριο για τα εμπορικά μαγαζιά, ένα ενδεχόμενο που οι έμποροι της Πάτρας δεν το περίμεναν. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν γεμίσει τα μαγαζιά τους με εμπορεύματα εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, πληρώνοντας τις παραγγελίες τους και τους προμηθευτές τους.

«Τι θα κάνουν όλα αυτά τα μαγαζιά το εμπόρευμα τους; Θα το… φάνε για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο; Δεν αντέχουν. Θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό οι αρμόδιοι. Φωνάζουμε εδώ και μέρες για τις επιπτώσεις του lockdown στο λιανικό εμπόριο.

Μας κλείνουν σε έναν από τους παραδοσιακά καλύτερους εμπορικούς μήνες του χρόνου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τον Νοέμβριο, σε μία περίοδο που όλοι μας περιμέναμε να δουλέψουμε, να καλύψουμε κάποιες από τις ζημίες όλης της χρονιάς. Σας είπα και πριν έρχονται άσχημες εξελίξεις στην αγορά με λουκέτα και κλείσιμο καταστημάτων».

«Θα μας ξανακλείσουν»

Όσο για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και το άνοιγμα της αγοράς μετά το τέλος του μήνα. «Θα ανοίξουμε για λίγες μέρες την εορταστική περίοδο. Ε, και; Θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά έστω και υποτυπωδώς κάτω από αυτές τις συνθήκες; Θα μας κλείσουν μετά το τέλος των γιορτών. Έτσι θα πάει, έχουν δείξει τις προθέσεις τους» .

Παναγιώτης Σκέντζος: Έρχονται μεγάλα δράματα

Για το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μιλάει και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος. «Το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση αυτή είναι τεράστιο και πλέον είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο για να ξεπεραστεί από κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία.

Θα κλείσουν καταστήματα, θα χαθούν θέσεις εργασίας και η ανεργία που ήδη στην περιοχή μας καλπάζει, θα φτάσει σε νούμερα και ποσοστά που δεν θα έχουμε δει ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ήδη η πρώτη καραντίνα και στη συνέχεια οι επιπτώσεις που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας οδήγησε δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο.

Πλέον όσοι κατόρθωσαν με νύχια και δόντια να μείνουν όρθιοι θα λυγίσουν. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτα τον εργαζόμενο κόσμο. Τα 800 ευρώ που μας είπαν για την αναστολή εργασίας αφορούν μόνο τους υπαλλήλους και όχι το σύνολο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Έτσι ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου κόσμου και οι οικογένειές τους πρόκειται να μείνει χωρίς εισόδημα για όλο αυτό το διάστημα, χωρίς έσοδα και προοπτική για τη συνέχεια και με τα έξοδα να τρέχουν. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι τραγική. Έρχονται μεγάλα δράματα».

Σάββας Τζάκης:Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξει όλη η αγορά ψυχραιμία

Το κλίμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας εισπράττουν εδώ και μήνες οι εμποροϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα.

Πλέον, σύμφωνα με τον Σάββα Τζάκη, το κλίμα αυτό θα γίνει πιο έντονο στην αγορά, έστω και αν οι υπάλληλοι έχουν τουλάχιστον κατοχυρωθεί για τον μήνα που χάνεται, μέσα από την αναστολή εργασίας και τα χρήματα που πρόκειται να πάρουν στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου (από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου για τις ΚΑΔ που κλείνουν και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου για τις ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενες, ωστόσο λειτουργούν).

«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά, τόσο στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, όσο και στους εργαζομένους. Ακούγονται πολλά για κλείσιμο καταστημάτων, για απολύσεις που έρχονται και αρκετά ακόμα.

Κατά την άποψη μου δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξει όλη η αγορά ψυχραιμία. Το κλείσιμο των μαγαζιών, οι απολύσεις σε εργαζομένους, οι μειώσεις σε μισθούς, οι τροποποιήσεις στις συμβάσεις εργασίας, δεν αποτελούν λύσεις προοπτικής και ούτε μπορούν να βγάλουν την αγορά από αυτή την κατάσταση, φέρνοντας την σε τροχιά ανάπτυξης».

 

Πηγή: εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση

 

(Visited 30 times, 1 visits today)
Close