Written by 08:52 Featured, Ελλάδα

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας- Σενάριο για άνοιγμα σχολείων το νέο έτος

Αργά και βασανιστικά κυλάει ο χρόνος καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει ανησυχητική με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού την Τετάρτη να ανέρχεται σε 2.186, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 613 και ανακοινώθηκαν άλλοι 89 νεκροί. Το ίδιο αργά και βασανιστικά βιώνουν το lockdown στην κυβέρνηση και οι πολίτες, αφού η άρση του φαίνεται να έχει “φύγει” από το τραπέζι τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου και από εκεί και πέρα αναμένονται εκ νέου αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξή της.

Το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας καθυστερεί ακόμα, και αυτό θα γίνει – όταν γίνει- με πολύ “μικρά βήματα” και επαναλειτουργία ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων έως τα Χριστούγεννα. Το σίγουρο είναι ότι για φέτος ξεχνάμε ρεβεγιόν, τραπεζώματα και μετακινήσεις εκτός νομού. Οι εορτές θα είναι οικογενειακές, στο σπίτι του ο καθένας, το πολύ με μια οικογένεια επιπλέον.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο και ποια καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν άμεσα; Σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – εκτός απροόπτου- θα ανοίξουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, “προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατηγορία των εποχικών ειδών δεν θα ενταχθούν τα παιχνίδια, ώστε να λειτουργήσουν και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Κάτι το οποίο γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι ‘τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα”.

Όσο για τα σχολεία, την εστίαση και τα μπαρ; Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης “μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση δεν θα ανοίξουν πριν να έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο”. Προσπάθεια γίνεται για την εστίαση, η οποία όμως, το πιο πιθανό είναι να μην ανοίξει μέσα στις γιορτές. Κάτι άλλωστε που έχουν ζητήσει και εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς όπως ισχυρίζονται, το “άνοιξε – κλείσε” περισσότερη οικονομική ζημιά τους προκαλεί. Για τα σχολεία πλέον είναι πολύ πιθανό να επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και όλα μαζί – Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια. Στόχος είναι να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι ειδικοί”, βάζοντας έτσι φρένο και στα σενάρια περί ανοίγματος στις 7 Δεκεμβρίου τουλάχιστον για Δημοτικά, Νηπιαγωγεία.

Πάντως, ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Σήμερα τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής έχουν άλλη μία σύσκεψη όπου θα αναλυθούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως οι ανακοινώσεις αυτές αναβληθούν και δεν γίνουν αύριο, Παρασκευή αλλά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Close