Written by 09:24 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Μετά τον κορωνοϊό ανέπτυξε σύνδρομο τύπου Kawasaki ο 8χρονος από την Ηλεία

Σοβαρό περιστατικό, που ανέπτυξε μετά από προσβολή της νόσου Covid-19 μεταλοιμώδες πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο τύπου Kawasaki, 8χρονος, νοσηλεύεται στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, που θορύβησε την Παιδιατρική Κλινική.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Γνώμη των Πατρών, το παιδί εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ και παρακολουθείτο από την επιστημονική ομάδα της Κλινικής.

Παρότι τα τεστ για την νόσο Covid- 19 βγήκαν αρνητικά στις εξετάσεις του ανιχνεύτηκαν αντισώματα κορωνοϊού. Όταν η κατάσταση παρουσίασε επιδείνωση η Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Δ. Γκέντζη διέγνωσε συμπτώματα τύπου Kawasaki και το παιδί μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων.

Μάχη σε όλα τα επίπεδα έδωσαν ο Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ, Ανδρέας Ηλιάδης και οι γιατροί της Παιδιατρικής για να σώσουν το ηλικίας οκτώ ετών παιδί που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ και η κατάστασή του για πλέον του 48άωρου είχε κριθεί επικίνδυνη για τη ζωή του.

Μετά από πραγματικό αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι γιατροί του ΠΓΝΠ υπάρχει ελαφρά βελτίωση αν και η κατάσταση του συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι διερευνάται από την παιδιατρική επιστημονική κοινότητα ο συσχετισμός του κορωνοϊού με την ανάπτυξη στην πορεία της νόσου Covid-19 συμπτωμάτων τύπου νόσου Καβασάκι (Kawasaki). Αυτό συμβαίνει γιατί σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζουν κάποια παιδιά που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, κλινική εικόνα που μοιάζει με αυτή του συνδρόμου Καβασάκι (Kawasaki).

Το φαινόμενο παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη ένταση στο Μπέργκαμο της Ιταλίας που σημειώνεται τριακονταπλάσια αύξηση του ποσοστού της νόσου τύπου Kawasaki, ενώ παράλληλα έχουν αναφερθεί περιστατικά που περιλαμβάνουν ακόμα και ηλικίες 20 και 25 ετών ως εξέλιξη της νόσου covid-19.

Επίσης αναφέρεται ότι πολλά παιδιά με κορωνοϊό παρουσίασαν υπερφλεγμονώδες σοκ, με χαρακτηριστικά που θυμίζουν σύνδρομο σοκ της νόσου Kawasaki, σε συνδυασμό με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια οξεία παιδιατρική αγγειίτιδα, με κύρια επιπλοκή αυτή του ανευρύσματος της στεφανιαίας αρτηρίας, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, διόγκωση λεμφαδένων κ.λπ.

Το γεγονός ότι πολλά παιδιά στο τέλος της λοίμωξης από την νόσο covid-19 παρουσιάζουν μεταλοιμώδες υπερφλεγμονώδες σοκ, με χαρακτηριστικά που θυμίζουν σύνδρομο σοκ της νόσου Kawasaki, σε συνδυασμό με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως.

 

Πηγή:εφημερίδα Γνώμη

(Visited 37 times, 1 visits today)
Close