Written by 11:13 Featured, Διεθνή, Πολιτική

Η ΕΕ για μια ακόμα φορά διχασμένη στο θέμα της Τουρκίας

Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που αναφέρεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα επισημαίνει ότι ένα ευαίσθητο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι είναι εκείνο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η απειλή των οποίων είχε ήδη αναφερθεί από τον Οκτώβριο λόγω των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα ύδατα από Ελλάδα και Κύπρο.

Παρόλο που όλα τα κράτη μέλη αποδοκιμάζουν τη στάση της Άγκυρας, “τα συμφέροντα αποκλίνουν και οι συζητήσεις αναμένονται να είναι θερμές” προβλέπει Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Θα υπάρξουν αποφάσεις, αλλά η κλίμακα τους δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί”, επιβεβαιώνει Ευρωπαίος υπουργός.

Αρκετά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, αρνούνται να φθάσουν μέχρι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ή εμπάργκο εναντίον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Αλλά “η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενισχύσει την ενότητα της ΕΕ (…) το μήνυμα θα είναι αποφασιστικό”, θέλει να πιστεύει ένας διπλωμάτης. Η επιθυμία να διατηρηθεί ο διάλογος “δε σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια στις προκλήσεις”, που αναμφίβολα αφθονούν.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Close