Written by 20:15 Πολιτική

Μάρκου – Αναγνωστοπούλου: Ερώτηση για τον φυγόποινο υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τον φυγόποινο υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου τριάντα τρεις [33] Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

“Από τις 22.10.2020, ημέρα που ανακοινώθηκαν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αγνοείται ο υπαρχηγός της – ναζιστής Χρήστος Παππάς, που καταδικάστηκε για διεύθυνση της οργάνωσης. Πολλές απορίες και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός της εξαφάνισής του, ειδικά μετά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας ότι παρακολουθούν διακριτικά αλλά πολύ στενά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και είναι έτοιμοι να τους συλλάβουν αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι καταδικαστικές γι’ αυτούς αποφάσεις.

Μετά την διαφυγή του ναζιστή Χρήστου Παππά και τις εύλογες αντιδράσεις που ακολούθησαν, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι δεν παρακολουθούσαν τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», με την έωλη αιτιολογία ότι αυτό θα ήταν παράνομο, αφού απαγορεύεται να παρακολουθούνται πολίτες. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μας γνωστοποίησε τις απόψεις του, λέγοντας επί λέξει: «Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!».

Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις των αστυνομικών για ετοιμότητα και παρακολούθηση των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» αλλά και τη διάψευση του Υπουργείου, το γεγονός της εξαφάνισης του ναζιστή Παππά παραμένει μια θλιβερή πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, 60 περίπου μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό:

1) Παρακολουθούνταν ή όχι τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»;

2) Ποιες οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες που όφειλε να διενεργήσει η ΕΛ.ΑΣ. για να εξασφαλιστεί η σύλληψη των καταδικασθέντων;

3) Εκτός από τον ναζιστή Χρήστο Παππά, όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», συνελήφθησαν αμέσως μετά την απόφαση και πότε;

4) Δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να ζητηθεί και εξασφαλιστεί η εισαγγελική παραγγελία, που κατά δήλωσή του ήταν απαραίτητη, για την παρακολούθηση του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ναζιστή Χ. Παππά;

5) Έχει φροντίσει να πράξει τα νόμιμα έτσι ώστε να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όσων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. παραβίασαν τα άρθρα 26, 79 και 99 του ΠΔ 141/1991 και τα άρθρα 2 και 7 του ΠΔ 7/2017;

6) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την αστυνομία για την σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ναζιστή Χ. Παππά;”

EΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τον φυγόποινο υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Από τις 22.10.2020, ημέρα που ανακοινώθηκαν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αγνοείται ο υπαρχηγός της – ναζιστής Χρήστος Παππάς, που καταδικάστηκε για διεύθυνση της οργάνωσης. Πολλές απορίες και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός της εξαφάνισής του, ειδικά μετά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας ότι παρακολουθούν διακριτικά αλλά πολύ στενά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και είναι έτοιμοι να τους συλλάβουν αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι καταδικαστικές γι’ αυτούς αποφάσεις.

Παρά το ότι οι λοιποί καταδικασθέντες μετέβησαν αυτοβούλως στα Α.Τ. προκειμένου να οδηγηθούν στη φυλακή, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ναζιστής Χρήστος Παππάς δεν εμφανίστηκε ποτέ και έκτοτε αγνοείται ως φυγόποινος. Οι πληροφορίες μάλιστα που έρχονται από την Αστυνομία είναι ότι αγνοούνται οι κινήσεις του από την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που για τελευταία φορά παρουσιάστηκε στις Αρχές, όπως είχε υποχρέωση, λόγω των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο Σταύρος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ), σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει δυνατότητα να διαφύγουν οι καταδικασθέντες, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους χρυσαυγίτες. Με το που θα δοθεί εντολή οι αστυνομικοί θα είναι στον διπλανό τοίχο».

Στις 14 Οκτωβρίου πηγές της ηγεσίας της αστυνομίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους». Τις ίδιες μέρες, η Ε.Ρ.Τ. φιλοξενούσε αντίστοιχο ρεπορτάζ περί σχεδίου που έχει εκπονήσει η αστυνομία για τις συλλήψεις των καταδικασμένων χρυσαυγιτών. Ο συντάκτης μάλιστα, επικαλούμενος ανώτατες πηγές της ΕΛΑΣ, έκανε λόγο ότι η αστυνομία παρακολουθεί «διακριτικά» τους εγκληματίες.

Μετά την διαφυγή του ναζιστή Χρήστου Παππά και τις εύλογες αντιδράσεις που ακολούθησαν, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι δεν παρακολουθούσαν τα στελέχη της της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», με την έωλη αιτιολογία ότι αυτό θα ήταν παράνομο, αφού απαγορεύεται να παρακολουθούνται πολίτες. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μας γνωστοποίησε τις απόψεις του, λέγοντας επί λέξει: «Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!».

Στη διάψευση αυτή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παρακολούθηση των χρυσαυγιτών, απαντά ξανά ο κ. Μπαλάσκας λέγοντας: «Δεν καλύπτω τίποτα και κανέναν. Όποιος έκανε λάθος ας το πληρώσει. Καλούμαστε τώρα να κάνουμε μία νέα επιχείρηση. Κάτι δεν έγινε σωστά, κάτι δεν πήγε σωστά, οι αστυνομικοί ήταν επιφορτισμένοι με σαφέστατες διαταγές να παρακολουθούν διακριτικά».

Επίσης η Γ.Α.Δ.Α. σε ανακοίνωσή της στις 20 Οκτώβρη ανέφερε: «Το έγγραφο απεστάλη έγκαιρα και σφράγισε κάθε απόπειρα αεροπορικής εξόδου από τη χώρα των καταδικασθέντων της Χ.Α.», σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχουν προετοιμαστεί πλήρως για τη σύλληψη των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Επειδή παρά τις διαβεβαιώσεις των αστυνομικών για ετοιμότητα και παρακολούθηση των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αλλά και τη διάψευση του Υπουργείου, το γεγονός της εξαφάνισης του ναζιστή Παππά παραμένει μια θλιβερή πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, 50 μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Παρακολουθούνταν ή όχι τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»;

2) Ποιες οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες που όφειλε να διενεργήσει η ΕΛ.ΑΣ. για να εξασφαλιστεί η σύλληψη των καταδικασθέντων;

3) Εκτός από τον ναζιστή Χρήστο Παππά, όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», συνελήφθησαν αμέσως μετά την απόφαση και πότε;

4) Δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να ζητηθεί και εξασφαλιστεί η εισαγγελική παραγγελία, που κατά δήλωσή του ήταν απαραίτητη, για την παρακολούθηση του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ναζιστή Χ. Παππά;

5) Έχετε φροντίσει να πράξετε τα νόμιμα έτσι ώστε να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες όσων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. παραβίασαν τα άρθρα 26, 79 και 99 του ΠΔ 141/1991 και τα άρθρα 2 και 7 του ΠΔ 7/2017;

6) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την αστυνομία για την σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ναζιστή Χ. Παππά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

(Visited 13 times, 1 visits today)
Close