Written by 23:50 Αθλητικά

Στόχος να πέσει το χρέος σε επταψήφιο νούμερο στο τέλος της σεζόν

Στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να «κλείσει» η τρέχουσα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα καλυφθεί στο σύνολό της απ’ την πλευρά του ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού» Γιάννη Αλαφούζου. Προτού «ανοίξει» η επόμενη αύξηση, επίσης ύψους 5 εκατ. ευρώ, που θα προκηρυχθεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 12ης Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη ΑΜΚ που ολοκληρώνεται, είναι η ένατη κατά σειρά απ’ τον Ιούλιο του 2018, όταν «άνοιξε» ξανά η χρηματοδότηση της «πράσινης» ΠΑΕ, με το σύνολο των χρημάτων που εισέρρευσαν στους λογαριασμούς της εταιρίας να φτάνει τα 48,7 εκατ. ευρώ.

Ένα ποσό που χρησιμοποιήθηκε (σχεδόν) αποκλειστικά για να «απορροφήσει» το μεγαλύτερο μέρος του καθαρού χρέους της ΠΑΕ, που είχε οδηγηθεί -από αλλεπάλληλες αστοχίες επιλογών- σε πολύ μεγάλα ύψη στο κλείσιμο της περιόδου 2016/17, «αγγίζοντας» τα 57,4 εκατ. ευρώ.

Από το καλοκαίρι του 2018, ο Παναθηναϊκός επανήλθε σε καθεστώς οικονομικής «κανονικότητας»: Πληρώνει πλέον σταθερά όλους τους διακανονισμούς που έχει επισυνάψει με τους πιστωτές του (παλιούς παίκτες, προπονητές, ομάδες για οφειλές μεταγραφών κ.ο.κ.), «μηδένισε» υπέρογκα χρέη τύπου Στραματσόνι ή μείωσε στο ελάχιστο άλλες μεγάλες οφειλές (Έκι Γκονζάλες, Ρινάλντι κ.α.) και συνεχίζει να ρίχνει με σταθερούς ρυθμούς το χρέος του. Χρέος, που με βάση τη διαχείριση που έχει γίνει, αλλά και τα χρήματα που έχουν «μπει» τα τελευταία 2,5 χρόνια στην ΠΑΕ, έχει «πέσει» αυτή τη στιγμή περίπου στα 13 εκατ. ευρώ.

Η δε πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο, είναι αρκετά αισιόδοξη, παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς λόγω της Covid-19. Το πολύ καλό συμβόλαιο που έκαναν οι «πράσινοι» τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη NOVA, η μείωση του φορολογικού συντελεστή και η συνολική οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ, δείχνουν πως (υπό φυσιολογικές συνθήκες), ο στόχος της μείωσης του χρέους κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 10 εκατ. ευρώ, είναι αρκετά εφικτός, έως την ολοκλήρωση της εφετινής χρονιάς.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Close