Written by 09:26 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής για το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου- Η αντίδραση Πελετίδη

Για το δρόμο Πάτρα-Πύργος, το φράγμα Πείρου-Παραπείρου και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τρία μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία αφορούν την Αχαΐα αλλά και γενικότερα την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας Max FM.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι τα έργα υποδομών αποτελούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν από τους βραχίονες του Ταμείου Ανάκαμψης. «Και αυτό διότι για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται σε αυτόν τον τομέα, επιστρέφει στην οικονομία το διπλάσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε το φράγμα Πείρου-Παραπείρου «γεφύρι της Άρτας», καθώς η κατασκευή του έργου ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση, μετά από τόσα χρόνια που ταλαιπωρείται η περιοχή με το θέμα της ύδρευσης.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί 24,3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 8,7 εκατ. τα χρηματοδοτεί το Υπουργείο για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση και να έχει δοθεί λύση και στο θέμα λειτουργίας και συντήρησης του έργου για 5 χρόνια. Το έργο θα αναλάβει ιδιωτικός φορέας, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής την τιμολογιακή πολιτική δεν θα την ασκεί ο ιδιώτης.
«Η σύσταση φορέα διαχείρισης και λειτουργίας είναι απαραίτητη για να έχουμε ύδρευση στην Πάτρα και απορώ πώς είναι δυνατόν επί πολλά χρόνια, να τσακώνονται οι τοπικοί φορείς αν θα είναι κρατικός φορέας, αν θα είναι διαδημοτικός ή ιδιωτικός», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Τόνισε ότι «ιδιωτικός φορέας στη λειτουργία δεν είναι ιδιωτικοποίηση» και πρόσθεσε: «Ας ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτή τη χώρα και ας δούμε πώς λειτουργούν τα φράγματα σε όλη την Ευρώπη και καλό θα είναι να ξεφύγουμε από αυτές τις ιδεοληψίες και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα που καθυστερούν τα έργα και βάζουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ

Για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 και εντός μια τριετίας το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, είπε ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός πως δεν υπάρχουν ενστάσεις αυτή τη στιγμή.

«Το έργο αυτό, δυστυχώς, έπεσε θύμα μιας ΣΥΡΙΖΑϊκής εμμονής να δοθεί σε έναν εργολάβο που ήθελαν να τον κάνουν καναλάρχη. Οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους», σχολίασε και πρόσθεσε: «Το έργο, πλέον, έχει μπει στο πρόγραμμα «γέφυρα» 2021-2027 και με μεθοδική δουλειά εντός του 2021 θα ξεκινήσει από τον παραχωρησιούχο αφού θα έχουμε λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι παράλληλα προχωρά η υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για να γίνει πολύ πιο ασφαλής ο υφιστάμενος δρόμος, μέχρι την κατασκευή του νέου. «Δεν θα περιμένουμε τρία χρόνια με σταυρωμένα τα χέρια να γίνονται ατυχήματα, αλλά υλοποιούμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ».

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν διαχωρισμό των κατευθύνσεων κυκλοφορίας, τοποθέτηση στηθαίων, διαγράμμιση του οδοστρώματος, φωτεινή σηματοδότηση, κατασκευή διαβάσεων πεζών.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Η δημοτική αρχή αγωνίστηκε και αγωνίζεται να μην φορτωθεί στον λαό της Πάτρας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, που ανέρχεται ετησίως στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μέχρι σήμερα έχει γίνει κατορθωτό και για τα 5 επόμενα χρόνια ο λαός των τριών Δήμων θα γλιτώσει 20 εκατομμύρια ευρώ. Είναι επιτυχία να μην επιβαρυνθούν εκ νέου για το νερό που θα φτάνει στο διυλιστήριο της Πάτρας και στις δεξαμενές των γειτονικών Δήμων. Χάρη στους αγώνες μας διασφαλίστηκαν όλα τα παραπάνω. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Όταν το δίκιο είναι με το μέρος μας, θα ξεπερνάμε συνεχώς εμπόδια που θα παρουσιάζονται».

 

(Visited 16 times, 1 visits today)
Close