Written by 10:41 Χωρίς κατηγορία

«Κόκκινη» η Αττική, τι θα συμβεί στην Αχαΐα και την Ζάκυνθο

Στην πρόταση να ενταχθεί η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές στον χάρτη επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέληξε χθες η επιτροπή των επιδημιολόγων, υπό τη σκιά της ανησυχητικής αύξησης του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, την αυξανόμενη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις περιορισμένες δυνατότητές του να ανταποκριθεί σε μία νέα έξαρση της COVID-19. Ο χαρακτηρισμός της Αττικής ως «κόκκινης» αναμένεται να φέρει και σκληρές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και του λιανεμπορίου και οι οποίες αναμένεται να ληφθούν σήμερα, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, σήμερα τα μέλη της επιτροπής, εφόσον αποδεχθούν και την πρόταση της «μικρής επιτροπής» των επιδημιολόγων, θα κληθούν να καταλήξουν μετά ψηφοφορία στα μέτρα που θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αττική. Με βάση το τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, θεωρείται βέβαιο ότι η εισήγηση θα περιλαμβάνει την επαναφορά του click away για το λιανεμπόριο, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνουν κλειστά γυμνάσια και λύκεια. Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν σκέψεις σε στελέχη του υπουργείου Παιδείας για λειτουργία μόνο των γυμνασίων ως ενδιάμεση λύση. Στην επιτροπή θα συζητηθεί και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ., η οποία ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, εκτός από την Αττική, υποψήφιες για ένταξη στις «κόκκινες» περιοχές είναι αυτή της Χαλκίδας στην Εύβοια, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και ενδεχομένως περιοχές της Αχαΐας. Παράλληλα, αναμένεται να παραταθούν οι αυστηροί περιορισμοί σε Σπάρτη, Βοιωτία και αλλού.

Εως αργά χθες το βράδυ, οι επιδημιολόγοι της επιτροπής, στελέχη του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επεξεργάζονταν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας. Η ανάλυση των στοιχείων ειδικά για την Αττική κατέδειξε υψηλή αναλογία των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και μία δυναμική της επιδημίας που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές, που επιθυμούν να δράσουν προληπτικά για να μην επιτρέψουν να λάβει η COVID-19 ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 50% και άνω, και πλέον το 40%-45% των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα εντοπίζεται στην Αττική.

Χθες, ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, και 18 νέοι θάνατοι. Από τα νέα κρούσματα 313 εντοπίστηκαν στην Αττική (71 στον κεντρικό τομέα Αθηνών, 52 στον Βόρειο Τομέα, 53 στον Δυτικό Τομέα, 39 στην Ανατ. Αττική, 13 στη Δυτ. Αττική, 28 στον Νότιο Τομέα Αθηνών και 57 στον Πειραιά), 62 στη Θεσσαλονίκη, 37 στην Αχαΐα και 24 στην Εύβοια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 268 ασθενείς με COVID-19.

Το βρετανικό στέλεχος
Ανησυχία προκαλεί και η διαφαινόμενη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν επιπλέον επτά δείγματα θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος (τέσσερα στην Κρήτη, δύο στην Αττική, ένα σε πύλη εισόδου της χώρας). Τα θετικά στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού δείγματα που έχουν εντοπιστεί πλέον είναι 66.

Τον κίνδυνο να εκτυλιχθούν εικόνες που θα θυμίζουν την πίεση του συστήματος υγείας κατά το δεύτερο κύμα στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία επισημαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΠΟΕΔΗΝ, σε εννέα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 138 ασθενείς σε σύνολο 198 κλινών εντατικής (κενές 60 κλίνες). Ενδεικτικά, στη ΜΕΘ του Γ. Γεννηματάς, δυναμικότητας 11 κλινών, χθες νοσηλεύονταν 10 ασθενείς, στον Ευαγγελισμό ήταν καλυμμένες οι 28 από τις 32 κλίνες, στο Σωτηρία οι 52 από τις 84, στο Αττικόν οι 16 από τις 23, στο Σισμανόγλειο οι 12 από τις 14 και στο Θριάσιο οι 11 από τις 12.

Τέλος, συνεχίζεται και ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών στη χώρα μας. Χθες διενεργήθηκαν 18.335 εμβολιασμοί. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 232.070 εμβολιασμοί και 208.461 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

(Visited 40 times, 1 visits today)
Close