Written by 10:41 Featured, Ελλάδα, Πολιτική

“Θύελλα” αντιδράσεων για τον ξυλοδαρμό άνδρα από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη- Σκληρές ανακοινώσεις απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης

“Θύελλα” αντιδράσεων έχει προκληθεί από το επεισόδιο ξυλοδαρμού που έγινε την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν με γκλοπ έναν νεαρό άνδρα στα πόδια και το κεφάλι και εκείνον να φωνάζει “πονάω”, ενώ πολίτες καλούν τους αστυνομικούς να τον αφήσουν. Εκείνοι, όμως, συνεχίζουν να τον χτυπούν και να τον κρατούν σφιχτά με “κεφαλοκλείδωμα” από τον λαιμό. Μάλιστα, πριν από λίγο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα επεισόδια. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της αστυνομίας καθώς σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται αστυνομικός να ξυλοκοπεί άγρια πολίτη παρόλο που αυτός δεν φέρει αντίσταση. Την έρευνα θα εποπτεύει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης της εισαγγελίας Νίκος Ορνεράκης.

Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο στην περιοχή στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα 30 ατόμων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, ενώ για τις εικόνες που δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν τον νεαρό άνδρα διατάχθηκε Διοικητική Έρευνα. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε και την έντονη αντίδραση από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για “ποτήρι που ξεχείλισε” όσον αφορά στην αστυνομική βία και θεωρούν την κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον πολιτών. Για το συμβάν αναμένεται να κάνει δήλωση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Γυναίκα που βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μίλησε στον ΑΝΤ1 για όσα η ίδια είδε. “Φώναζα γιατί χτυπούν το παιδί και μου είπαν ότι δεν είχε ταυτότητα. Έτρεξα να δω τι γίνεται και είδα ένα παιδί 20 ετών να το χτυπούν χωρίς λόγο και αυτό να μην αντιστέκεται καθόλου” είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδώρα Αλεξανδρή και πρόσθεσε:

“Εγώ δεν είδα 30 άτομα που λένε να κάνουν επίθεση. Είχε κόσμο γύρω- γύρω που φώναζαν να αφήσουν το παιδί. Δεν πέταξε κανείς μπουκάλι, ούτε επιτέθηκε κανείς. Αυτά είναι ψέματα που ακούγονται και είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται”. Η ίδια πρόσθεσε ότι “δεν είδε καμία επίθεση εναντίον αστυνομικών. Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει μαζί τους”.

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας απάντησε ότι “αυτές οι εικόνες και κάθε εικόνα που εμπεριέχει βία δεν εκφράζουν κανέναν δημοκρατικό πολίτη και κανέναν δημοκρατικό αστυνομικό. Δεν είναι ωραίες εικόνες. Οι αστυνομικοί υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη και δεν πρέπει να υπάρχουν προστριβές μεταξύ μας. Ούτε το κράτος ούτε την κυβέρνηση υπηρετούμε”. Ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Κρικέτος: Μας ντροπιάζουν όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη – Η ηγεσία της Αστυνομίας να “κόψει ποπούς” σήμερα

Ντροπιαστικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις εικόνες των αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν πολίτη στη Νέα Σμύρνη ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». Περιέγραψε ότι ο πολίτης έχει δικαιώματα και υπάρχουν κανόνες σε μια σύλληψη. “Όλοι υπηρετούμε τον πολίτη και τα δικαιώματά του” υπογράμμισε. Ο κ. Κρικέτος ανέφερε ότι το γκλοπ με το οποίο ξυλοκόπησε ο αστυνομικός τον πολίτη στη Νέα Σμύρνη ήταν μεταλλικό, κάτι που απαγορεύεται. “Οι επικεφαλής τους έχουν ευθύνες” πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω τι προηγήθηκε και δεν με ενδιαφέρει. Μένω στην εικόνα του ξυλοδαρμού που προσβάλλει και ντροπιάζει όλους τους εμάς αστυνομικούς. Αποστολή μας δεν είναι να είμαστε έτσι. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να “κόψει” ποπούς σήμερα. Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας» τόνισε με νόημα. «Δεν ξέρω τι εκπαίδευση έχουν αυτοί οι αστυνομικοί ή ειδικοί φρουροί. Είναι απαράδεκτα πράγματα. Έχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ότι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι οι ΕΔΕ που διατάσσονται στην ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να έχουν αποτέλεσμα κάποια στιγμή και πως «ο πολίτης όταν βλέπει έναν αστυνομικό πρέπει να νιώθει ασφάλεια όχι τρόμο». Τέλος, υποστήριξε, ότι όσοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν αυτή την καταστολή και την βία «να σκεφτούν τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση το παιδί τους».

Η ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ για τα βίντεο

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ τοποθετείται σχετικά με τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “η ομάδα των αστυνομικών που έκανε ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα περίπου 30 ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δύο αστυνομικών”. Επίσης τονίζεται ότι “σχετικά με τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα”. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

“Την 14.50 ώρα στις 7-3-2021 Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα”.

Τσίπρας για Νέα Σμύρνη: Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Με ανάρτησή του στα social media ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι”. Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

“Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα. Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής.

Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα. Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς. Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό. Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

«Σήμερα το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών», συμπληρώνει στην τοποθέτησή του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει: «Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα».

ΚΙΝΑΛ για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία είναι επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη

“Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις”, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης για τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνηκαι προσθέτει: “Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή”.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος κατοίκων

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο», συμπληρώνει στην επίσημη τοποθέτησή του ο Περισσός. Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική»

Βαρουφάκης: Για πόσο καιρό κ. Μητσοτάκη θα κρύβεστε πίσω από υπουργό σας;

Ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό θέτει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλοντας αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη. Σε ανάρτησή του ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει «Για πόσο καιρό κ. Μητσοτάκη θα κρύβεστε πίσω από υπουργό σας με βαρύ μητρώο παραβιάσεων βασικών αρχών ανθρωπισμού (οροθετικές); Πόσο ακόμα θα ποιείτε την νήσσαν όσο ο κ. Χρυσοχοΐδης μετατρέπει τις πλατείες και τις γειτονιές σε πεδία μαχών εναντίον καθ’ όλα ειρηνικών πολιτών;»

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διχάζει τους Έλληνες

«Την ώρα που πακιστανοί έπαιζαν ανενόχλητοι κρίκετ στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να στείλει αστυνομικές δυνάμεις κατά Ελλήνων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διχάζει τους Έλληνες για να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκληματικά της λάθη στα Εθνικά θέματα, στην Πανδημία, στην οικονομία και την κοινωνία.

Επί ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών είχαμε περιστατικά βίας με μικρά παιδιά, «ούρλιαζαν» οι Νεοδημοκράτες αλλά σιωπούσαν οι Συριζαίοι. Σήμερα με την καταστολή για τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις με πρόσχημα την πανδημία, «ουρλιάζουν» οι Συριζαίοι, σιωπούν οι Νεοδημοκράτες. Η απόλυτη, διαχρονική υποκρισία», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Close