Written by 10:13 Πολιτική

Συνάντηση Νικολάου – Κατσανιώτη για τη δημιουργία παραρτήματος της δομής ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην Πάτρα

Τη δημιουργία δομής για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων στην Πάτρα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑΝΟΔΟΣ, συζήτησε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 26 Μαρτίου και συζητήθηκε το θέμα της μετασωφρονιστικής μέριμνας και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Πρόσφατα η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, ανακοίνωσε το σχέδιο για τη δημιουργία δομής στο πλαίσιο της δράσης ΕΠΑΝΟΔΟΣ, με έδρα την Πάτρα.

Η δομή αυτή θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για τη μετασωφρονιστική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στις φυλακές της οποίας εκτίουν την ποινή τους 1.373 κρατούμενοι ενώ μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πάτρας βρίσκονται 626.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης δεσμεύτηκε να συμβάλει στην εύρεση του κατάλληλου κτιρίου που θα μπορέσει να στεγάσει την μετασωφρονιστική δομή η οποία θα έχει τη δυνατότητα τόσο για τη φιλοξενία των αποφυλακισμένων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όσο και για τη διοργάνωση εργαστηρίων και εκδηλώσεων που θα γίνονται στο πλαίσιο της κοινωνικής τους επανένταξης.

Πρόταση του μάλιστα ήταν η αξιοποίηση του κτιρίου που μέχρι το 2010 στέγαζε το Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας και που θα μπορούσε με κατάλληλες βελτιώσεις να στεγαστεί παράρτημα της δομής ΕΠΑΝΟΔΟΣ.Πρόκειται για ακίνητο 1.375 τ.μ, το οποίο ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ), και το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Βουλευτής Αχαϊας είχε καταθέσει ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου στην Πάτρα .

Ο κ. Κατσανιώτης μετά τη συνάντηση του με την κ. Νικολάου δήλωσε:

« Οι πολιτικές για την επανένταξη οφείλουν να αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού αντεγκληματικής πολιτικής.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι να αναπτύσσουμε προγράμματα και να προσφέρουμε σε όσους αποφυλακίζονται όλα τα εργαλεία που απαιτούνται προκειμένου να γίνει ομαλά η επαγγελματική και κοινωνική τους επανένταξη.

Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέσα θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη της υποτροπής και την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας, δύο ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Χαιρετίζω την εξαγγελία της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου, για τη δημιουργία παραρτήματος της δομής ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην Πάτρα και υπόσχομαι ότι θα συμβάλλω τα μέγιστα για την ταχύτερη υλοποίησή της προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου».

(Visited 26 times, 1 visits today)
Close