Written by 08:48 Ελλάδα, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Φόβοι ότι το στοίχημα “ανοικτά σχολεία” θα χαθεί

Σύγχυση, φόβος και αγωνία επικρατεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα – μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς – που θέλει και εκείνη, ίσως περισσότερο κι από την κυβέρνηση, να κερδίσει το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία».

Ωστόσο, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το «περίφημο» σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από γονείς ή κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους ίδιους τους ειδικούς.

«Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος.

Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κοροναϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κοροναϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν
Καμπανάκι για τις μικρές ηλικίες έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA, ο οποίος εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που νοσούν.

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερες σκέψεις για τα πρωτόκολλα στα σχολεία;
Υπό αίρεση ενδέχεται να βρεθεί το μέτρο για το κλείσιμο της τάξης εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Με την σταδιακή αλλαγή του καιρού και τα πρώτα στοιχεία από την ενδεχόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα από το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και έχουν συγκεντρώσει πολλά πυρά και αντιδράσεις παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αλλάξουν.

Αυτό ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Το συγκεκριμένο μέτρο, άλλωστε, είναι εκείνο που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες αντιδράσεις, με κόμματα και εκπαιδευτικούς να κατηγορούν την Νίκη Κεραμέως ότι μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ η ευθύνη πέφτει ακέραια πάνω στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο σε περίπτωση κρούσματος, ή εάν θα τα κρατάνε σπίτι, με τα παιδιά να παίρνουν απουσίες.

Τεστ και εμβόλιο επιμένει η υπουργός Παιδείας
Την ώρα που ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα μέτρα μπορεί να επανεξεταστούν, η Νίκη Κεραμέως, πάντως, έκανε παρέμβαση στον ΑΝΤ1, με την οποία επέμεινε στο τωρινό καθεστώς.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη σημασία των τεστ και των εμβολίων, ενώ δεν έδωσε στοιχεία για το εάν υπάρχουν τμήματα που έχουν κλείσει εξαιτίας κρουσμάτων και το πόσα είναι αυτά.

«Πέρυσι, σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι, ενώ τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή, αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος», τόνισε η υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήματα γονέων, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στους στο σχολείο εάν, για παράδειγμα, σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, η κ. Κεραμέως περιορίστηκε στο να μιλήσει για τα αυξημένα τεστ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή, που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

(Visited 20 times, 1 visits today)
Close