Written by 17:17 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί την Αχαΐα- Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον της Πάτρας

Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και οι πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά μας από ό,τι πιστεύουμε, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από ένα εφιαλτικό μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 1,5 – 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Patates
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά από το λιώσιμο των πάγων, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Κατά συνέπεια απειλεί και την ακτογραμμή της Αχαΐας, φαινόμενο που εκδηλώνεται και σήμερα με την μορφή της διάβρωσης.

Η Πάτρα εμφανίζεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες να χάνει όλο το θαλάσσιο μέτωπό της ακόμα και τις λιμενικές υποδομές της, λόγω της επικείμενης ανόδου την στάθμη του νερού.

Στην απεικόνιση που έκανε ο οργανισμός Climate Central, η στάθμη του νερού με μια αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό κελσίου, θα ανέβει μέχρι το ύψος της Όθωνος Αμαλίας, «καταπίνοντας όλη την σημερινή ακτογραμμή, ακόμα και τα δύο λιμάνια της πόλης, παλιό και νέο.

Αν επαληθευτεί το ακραίο σενάριο, αυτό δηλαδή της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου, τότε το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας θα συρρικνωθεί κατά δεκάδες μέτρα σε πλάτος.

Στο κέντρο, το νερό θα φτάσει σε κάποια σημεία, μέχρι το ύψος της οδού Μαιζώνος. Το σύμβολο της Πάτρας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα θα περικυκλωθεί από το νερό της θάλασσας, ενώ το νότιο πάρκο και το νέο λιμάνι θα βρεθούν κάτω από τα κύματα, που θα φτάνουν μέχρι βαθιά στις νότιες συνοικίες.

Τέρψη, Ανθεια, Κρύα Ιτεών, Ιτιές, και Κόκκινος Μύλος, η Παραλία Μουρτά μέχρι και τα Ροϊτικα θα βουλιάξουν κάτω από θαλασσινό νερό, καθώς η στάθμη του εδάφους σε αυτές τις συνοικίες είναι πολύ χαμηλή.

Στην Κάτω Αχαγιά, όλη η παραλία θα μετατραπεί σε βυθό της θάλασσας, στο ένα ή στο άλλο σενάριο, ενώ σε μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, το κύμα θα καταπιεί όλες τις εκβολές του ποταμού Πείρου, πιο ψηλά και από την σημερινή ΕΟ Πατρών Πύργου.Πιο κάτω, στην προστατευόμενη ζώνη της παραλίας της Καλογριάς, το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, ενώ τα κύματα της θάλασσας θα φτάσουν λίγο πιο έξω από τα χωριά του Λάππα, του Νέου Βουπρασίου, της Νέας Μανωλάδας, ενώ τα Λεχαινά και η Μυρσίνη θα βυθιστούν στο νερό.

Στην ανατολική πλευρά της Αχαϊας, τα κύματα θα απειλούν την παραθαλάσσια ζώνη του Αιγίου και μαζί, τους πυκνοκατοικημένους οικισμούς Διγελιώτικα, Βαλιμίτικα, Τέμενη και Ριζόμηλο.

Πως αλλάζει το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα – Τα τρία σενάρια

Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης για την αναμενόμενη μεταβολή του κλίματος, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τη μελέτη το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως για παράδειγμα ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες, ενώ θεωρείται πιθανή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι το περιφερειακό σχέδιο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή ευμενές, ενδιάμεσο και δυσμενές, καθώς και για τρεις χρονικές περιόδους, δηλαδή βραχυπρόθεσμο (2011-2030), μεσοπρόθεσμο (2031-2050) και μακροπρόθεσμο (2081-2100).

Αναμένεται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας σε όλα τα σενάρια και τις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα στους Δήμους Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Θέρμου.

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις, αναμένεται σταδιακά να μειωθούν, τόσο στο ευμενές όσο και στο δυσμενές σενάριο. Μάλιστα, ο νομός Ηλείας καθώς και οι δήμοι Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου στον νομό Αχαΐας, φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αντίστοιχα με τις βροχοπτώσεις, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά και ο αριθμός των υγρών ημερών του έτους στη Δυτική Ελλάδα, αφού οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχόπτωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 33, στο δυσμενές σενάριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ο Δήμος Πατρέων.

Επίσης, ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θα επικρατεί καύσωνας, θα αυξηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κατά 16 ημέρες σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο.

Πηγή: εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Σωτηρης Παπανδρέου)

(Visited 41 times, 1 visits today)
Close