Written by 12:34 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

3.000 άτομα παίρνουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο στην Πάτρα

Περίπου 3.000 άτομα λαμβάνουν τρόφιμα και μερίδες φαγητού από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του κοινωνικού οργανισμού, του φορέα που βοηθάει την τοπική κοινωνία για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια.

Η φτώχεια όμως αυτή εξαπλώνεται με ρυθμούς διασποράς στην Πάτρα την εποχή της πανδημίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του κοινωνικού οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο οικογενειών αυτές που έπαιρναν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο πριν από την εποχή της πανδημίας δεν ήταν περισσότερες από 600.

1,5 σχεδόν χρόνο μετά έχουν φτάσει τις 750 οικογένειες που αντιστοιχούν σε περίπου 3.000 άτομα. Η αύξηση αυτή κατά 150 οικογένειες περισσότερες, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που δεν είναι και τόσο μεγάλο, καταδεικνύει τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η καραντίνα και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης σε ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Πέρα από τις 750 οικογένειες που ζουν από τα τρόφιμα που παίρνουν από το κοινωνικό παντοπωλείο (στο κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ), μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα για ανταποκριθούν στις ανάγκες του νοικοκυριού και της επιβίωσης τους, το επίπεδο της φτώχειας στην Πάτρα φαίνεται και από άλλες πτυχές.

Ο δήμος μαγειρεύει στα μαγειρεία του στην Πλαζ 250 μερίδες φαγητού τις οποίες τις δίνει σε καθημερινή βάση, κάνοντας ντελίβερι σε σπίτια Πατρινών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή συσσιτίου, με τη διαφορά ότι ο δήμος πηγαίνει στους ανθρώπους αυτούς, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνηση τους, μη έχοντας τη δυνατότητα για να διανύσουν αποστάσεις ή να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Μερίδες φαγητού ο κοινωνικός οργανισμός δίνει επίσης στους άστεγους μετανάστες που ζουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Πάτρας, αλλά και σε οικογένειες προσφύγων που έχουν έρθει πρόσφατα στην χώρα, μη έχοντας εισοδήματα και τρόπους για να επιβιώσουν.

Στο πλέγμα της φτώχειας που ταλανίζει την Πάτρα στην εποχή της πανδημίας θα πρέπει να προσθέσουμε και τους 30 άστεγους που ζουν στους δρόμους της πόλης και τις πλατείες, αλλά και τις οικογένειες εκείνες που κατά καιρούς διαμένουν στη Στέγη Αστέγων στο κτίριο του κοινωνικού οργανισμού στην οδό Γούναρη.

Οικογένειες πολυμελείς που έχοντας και τους δύο γονείς άνεργους, ξεμένουν ακόμα και από στέγη, με τους ιδιοκτήτες να τους κάνουν έξωση. Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που με το έναν ή τον άλλο τρόπο δέχεται τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ξεπερνάει πλέον τους 10.000.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Close