Written by 09:04 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Η «Εστίαση Πάτρας» καλεί τους πάντες… να κατεβάσουν ρολά

Μήνυμα ενότητας και κοινής γραμμής απεύθυνε η Εστίαση Πάτρας στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα, εν όψει της πανελλήνιας κινητοποίησης που είναι να γίνει στις 16 Νοεμβρίου.

Στο πάνελ βρέθηκαν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου που σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είναι αναγνωρισμένος, έχει την έγκριση του πρωτοδικείου και αποτελεί ένα όργανο με 115 ιδρυτικά μέλη.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής την Τρίτη στις 16 Νοεμβρίου θα υπάρξει μία πανελλήνια κινητοποίηση του κλάδου σε όλα τα καταστήματα της επικράτειας, κλείνοντας τα μαγαζιά τους από άκρη σε άκρη.

Την μαζική αυτή κινητοποίηση τα μέλη του συλλόγου θα στηρίξουν, καλώντας κάθε επαγγελματία που έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο, χωρίς όμως να υπάρχουν στιγματισμοί, διαχωρισμοί για όσους δεν θέλουν ή δεν αντέχουν οικονομικά να κάνουν κάτι τέτοιο, παρά μόνο ένα πνεύμα ομόνοιας.

Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησαν οι συμμετέχοντες του πάνελ προέκυψε μέσα από το 2ο πανελλήνιο συνέδριο εστιάΖΩ που έγινε στην Τρίπολη και στο οποίο συμμετείχαν 40 σύλλογοι δια ζώσης από όλη την Ελλάδα και 20 εξ αποστάσεως.

Την κινητοποίηση, εκτός από τους συλλόγους που ταυτίζονται στις απόψεις τους με την estiasigreece, στηρίζει και η ΠΟΕΣΕ το επίσημο πανελλήνιο όργανο της εστίασης, οι εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στο συνέδριο και συμμετείχαν στις διαδικασίες, παίρνοντας από κοινού τις τελικές αποφάσεις.

Το μήνυμα των μελών της διοικούσας επιτροπής της Εστίασης Πάτρας, μέσα από τα όσα ειπώθηκαν, αλλά και τον χαρακτήρα της κινητοποίησης, δεν είναι η εναντίωση στα υγειονομικά μέτρα προστασίας που έχει αποφασίσει η επιτροπή, αλλά η ανάγκη για να στηριχθεί ο κλάδος μέσα από το επίσημο κράτος αφού πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των μαγαζιών της εστίασης έχει παύσει να είναι βιώσιμο με την ισχύουσα κατάσταση.
Τι ειπώθηκε στο πάνελ

Ο Δημήτρης Φάκαλος μέλος της διοικούσας επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία είναι γνωστό ότι έχει χτυπήσει όλη την οικονομία, όμως, οι ζημιές που έχει φέρει στην εστίαση είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλο κλάδο.

Έχει φέρει μία μείωση του τζίρου πάνω από 60% η οποία με τα νέα μέτρα προστασίας που ισχύουν θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Μπορεί μια επιχείρηση να αντέξει με τόσες μεγάλες απώλειες; Εμείς δεν εναντιωνόμαστε στα μέτρα, ούτε υποκαθιστούμε την επιτροπή, ζητάμε όμως τη στήριξη του κράτους αφού με βάση τα όσα ισχύουν οι επιχειρήσεις μας δεν είναι πλέον βιώσιμες.

Μέσα από το πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στην Τρίπολη όλοι οι σύλλογοι που ήταν εκεί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία κινητοποίηση πανελλήνιας μορφής που να έχει την αντίστοιχη δυναμική και να μην είναι μεμονωμένη».

Ο Τάκης Ματθαιόπουλος από την δική του πλευρά ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζοντας την τάση που υπάρχει σε πανελλήνια κλίμακα για μια δυναμική κινητοποίηση πήγαμε και μιλήσαμε με το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ και τους προτείναμε να περιμένουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μας είπαν ότι η απόφαση που έχουν πάρει ότι είναι ειλημμένη. Είμαστε έτσι αναγκασμένοι να ζητήσουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες από τους συναδέλφους μας να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όμως δεν εξαναγκάζουμε κανέναν, σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει».

Ο Γιώργος Κούλης από την δική του μεριά ανέφερε επίσης τα παρακάτω: «Η απόφαση για το κλείσιμο των μαγαζιών δεν είναι δική μας. Ακολουθούμε την ΠΟΕΣΕ και τους συλλόγους που έδωσαν το παρών στο συνέδριο οι οποίοι και αποφάσισαν το κλείσιμο των μαγαζιών.

Η πρόταση της Εστίασης Πάτρας για την κινητοποίηση και τον χαρακτήρα της ήταν διαφορετική. Όμως έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε την απόφαση που πάρθηκε στο συνέδριο για μία μαζική πανελλήνια κινητοποίηση τέτοιας μορφής στο όνομα της ενότητας που θα πρέπει να έχει ο κλάδος σε αυτή την δύσκολη περίοδο».

Ο Τάσος Γιατράς αναφέρθηκε στην “χρυσή” ευκαιρία που έχει μπροστά της η εστίαση της Πάτρας μέσα από αυτή την κινητοποίηση της Τρίτης για να ξεπεραστούν διαξιφισμοί, διαφωνίες και διαχωρισμοί.

«Είναι μα χρυσή ευκαιρία για όλους μας, να κάνουμε στην άκρη τις όποιες κόντρες μπορεί να έχει ο καθένας μας, τις φιλοδοξίες του, τις πικρίες του, τα πάντα. Όλα αυτά δεν μετράνε μπροστά στις 16 Νοεμβρίου και στην ανάγκη της εστίασης να ενώσει την φωνή της σε όλη την Ελλάδα. Η 16η Νοεμβρίου είναι πάνω από όλα για την εστίαση. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

(Visited 11 times, 1 visits today)
Close