Written by 15:51 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Παρέμβαση από την παράταξη Αλεξόπουλου για την Πατρών-Πύργου

Η νέα απώλεια ζωής στο τροχαίο στα φανάρια της Κ. Αχαΐας, έχει φέρει νέες αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και φορείς σχετικά με τον πολύπαθο δρόμο Πατρών-Πύργου που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Η δημοτική παράταξη “Πρωτεύουσα Ξανά” του Γρ. Αλεξόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και επίσης αναφέρεται στο θέμα των διοδίων για τα οποία δεν πρέπει να καταβάλουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ανακατασκευή της Πατρών-Πύργου που, κατά την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, θα ξεκινούσε «στις αρχές του 2022», είναι ακόμα σ’ εκκρεμότητα. Ανθρώπινες ζωές εξακολουθούν να χάνονται σ’ έναν κατ’ ευφημισμόν εθνικό δρόμο, μακράν τον πιο επικίνδυνο στη χώρα και έναν απ’ τους πιο επικίνδυνους σ’ όλη την Ευρώπη.

Κι όμως, αν είχαν πρυτανεύσει, στοιχειωδώς, η πολιτική λογική κι η ευθύνη το 2015, η ανακατασκευασμένη Πατρών-Πύργου θα είχε ήδη παραδοθεί -εδώ και τέσσερα χρόνια- και μάλιστα χωρίς την επιβολή διοδίων.

Το έργο της Πατρών -Πύργου αναδεικνύεται, έτσι, σε μνημειώδη περίπτωση αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αποφάσεων, αχρείαστων καθυστερήσεων και εξίσου αχρείαστων αναθεωρήσεων στον σχεδιασμό του.

Αν όσα είχαμε -άπαντες- συμφωνήσει το 2014, είχαν απερίσπαστα υλοποιηθεί και δεν είχαν ανατραπεί στη συνέχεια, σήμερα θα είχαμε έναν σύγχρονο και απολύτως ασφαλή αυτοκινητόδρομο σε λειτουργία, χωρίς διόδια, χωρίς δηλαδή επιπλέον κόστη για τους χρήστες, μιας και οι πόροι για την ανακατασκευή θ’ αντλούνταν αποκλειστικά από κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις.

Το δε ζήτημα των διοδίων, κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα των τοπικών αρχών.
Ακόμα και στο πλαίσιο διεκδίκησης της πρόσφατης κινητοποίησης στην Αθήνα, η δημοτική αρχή δεν συμπεριέλαβε ούτε λέξη για την προοπτική των διοδίων στην Πατρών-Πύργου ενώ το ζήτημα τέθηκε μόνο απ’ την δική μας παράταξη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιανουαρίου.

Είναι σαφές ότι κάθε συζήτηση και διεκδίκηση για την Πατρών-Πύργου θα πρέπει να στηρίζεται σε τρία βασικά σημεία:

• Άμεση, χωρίς άλλες χρονοτριβές, έναρξη του έργου της ανακατασκευής ώστε να σταματήσει η εκατόμβη των θυμάτων.

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων στους μόνιμους κατοίκους. Δεν μπορεί να πληρώνουν διόδια οι εργαζόμενοι στη ΒΙ.ΠΕ και οι κάτοικοι των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας. Υπάρχει προηγούμενο, με περιοχές της Βόρειας Αττικής που οι κάτοικοί τους απαλλάχθηκαν απ’ την υποχρέωση διοδίων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

• Αναθεώρηση, εν γένει, του σχεδιασμού των διοδίων, ώστε να μην αποδυναμωθεί -λόγω του κόστους καθημερινής διέλευσης -η σπουδαιότητα του έργου στην ανάπτυξη της περιοχής, στην ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Πάτρας και, πριν απ’ όλα, στην ασφάλεια των πολιτών.

Τα διόδια, ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις εντός νομού, θα μεταφέρουν την κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό, κάτι το οποίο θα επιφέρει μεγάλη επικινδυνότητα και φόρτο εντός των οικισμών που διατρέχει.

Θυμίζουμε δε, ότι μεγάλοι οδικοί άξονες που συγχρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Εγνατία) για χρόνια παρέμεναν χωρίς διόδια, ενώ στη ανακατασκευασμένη Πατρών-Πύργου διόδια προβλέπονται απ’ την πρώτη μέρα λειτουργίας της.

Η παράταξη «Πρωτεύουσα Ξανά!» επανέρχεται, λοιπόν, στο ζήτημα των διοδίων θεωρώντας ότι απαιτείται συντονισμένη δράση απ’ το σύνολο των τοπικών αρχών και φορέων ώστε να προληφθεί έγκαιρα μια ακόμη αδικία σε βάρος των κατοίκων της Πάτρας και της Αχαΐας.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Close