Written by 18:07 Συνεντεύξεις- Άρθρα

Η προοδευτική απάντηση στις προκλήσεις της εποχής

Του Μιχάλη Κατρίνη


Αυτή την περίοδο πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πανδημία, πιο πριν κρίση χρέους και κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε μόνιμη βάση περιβαλλοντική κρίση και διακινδύνευση.
Οι εποχές των βεβαιοτήτων φαίνονται όλο και πιο μακρινές στις μέρες μας.
Οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας πολλές και τα ερωτήματα συγκεκριμένα:
– Πώς μπορεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να αφουγκράζεται και να απαντά στις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, δίνοντας λύσεις;
– Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας –τον κόσμο δηλαδή της δημοκρατικής παράταξης– και παράλληλα να δημιουργηθούν νέα δίκτυα αλληλεπίδρασης που να φέρνουν σε επαφή υπαρκτές δυνάμεις της κοινωνίας, αναδεικνύοντας νέες ιδέες και νέες πολιτικές λύσεις στα σύγχρονα, σύνθετα και πολυεπίπεδα προβλήματα της εποχής μας;
Η απάντηση της δημοκρατικής παράταξης είναι σαφής και πολιτικά ειλικρινής: με την αναζωογόνηση της εσωκομματικής δημοκρατίας, το άνοιγμα στις υγιείς αυτές κοινωνικές δυνάμεις και την ανανέωση σε κάθε επίπεδο της κομματικής λειτουργίας.
Ανανέωση θεσμών, ανανέωση προσώπων, ανανέωση πολιτικού λόγου και προτάσεων διακυβέρνησης.
Θέλουμε να βαδίζουμε μαζί με την κοινωνία, τις ανάγκες της, τις προσδοκίες και τα όνειρά της. Αυτό, δηλαδή, που διαχρονικά έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας τη μοίρα αυτού του τόπου.
Αυτό είναι το νόημα και η ουσία της αυτοοργάνωσης που επιχειρούμε.
‘’Ξαναγυρίζουμε’’ στη βάση μας, ζητάμε και δίνουμε δύναμη στους δημοκρατικούς πολίτες, υλοποιώντας την εντολή τους: Να καταστήσουμε το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Πολίτες που αγωνιούν και ασφυκτιούν ανάμεσα σε μια νεοσυντηρητική κυβέρνηση που σκέπτεται, ενδιαφέρεται, νομοθετεί και κυβερνά για το συμφέρον των λίγων και ισχυρών και μια αξιωματική αντιπολίτευση που παρακολουθεί αμήχανη, αδυνατώντας να διαχειριστεί-μετά από σχεδόν τρία χρόνια- την ήττα της και να συγκροτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
‘’Ξαναγυρίζουμε’’ στη βάση μας και με την αυτοοργάνωση αναδεικνύουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο την μεγάλη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης, απ’ όπου και αν προέρχεται: από την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή, τη νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την τέχνη και τη δημιουργία, την τεχνολογία και την καινοτομία, την οικολογία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.
Από κάθε συλλογικότητα και κάθε πολίτη που θέλει να συμμετάσχει, να προσφέρει, να συνδιαμορφώσει με ιδέες και προτάσεις, το σχέδιο και τις λύσεις που απαιτούνται.
Έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να οργανωθεί στην πράξη μια δημοκρατική απάντηση -πρωταγωνιστική και πλειοψηφική- στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση και τους συνεργάτες της, κάτι που αδυνατεί να κάνει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Με ένα κίνημα βαθιά δημοκρατικό, ενωτικό, πολιτικά αυτόνομο που μπορεί με ρεαλισμό, ευθύνη και αξιοπιστία να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας, με γνώμονα την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εθνική αξιοπρέπεια.
Ένα κίνημα που μπορεί και ξέρει να χρησιμοποιεί δημιουργικά τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία για τη διάδοση των ιδεών και των προτάσεων του.
Ένα κόμμα ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονο, προοδευτικό με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Μια φυσική συνέχεια της δημοκρατικής μας παράδοσης, μια προβολή της δημιουργικής Ελλάδας στο μέλλον.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Close