Written by 15:31 Featured, Ελλάδα

Στο Θωρηκτό Αβέρωφ «πέφτουν» οι τελικές υπογραφές για τις Belharra και τα Rafale – Στο Φάληρο και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα θα υπογραφούν σήμερα, παραμονή της επετείου της 25ης Μαρτίου, οι τελικές συμβάσεις απόκτησης των 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό και των έξι επιπλέον Rafale, που ήρθαν να προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών.

Τις τελικές συμφωνίες θα υπογράψουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο τελετής, στην οποία το παρόν αναμένεται να δώσουν 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και των ναυπηγείων Naval Group, κατασκευάστριας εταιρίας των Belharra.

Δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην τελετή, στον φαληρικό όρμο βρίσκεται ήδη το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, σε συνδυασμό με την επιλογή του Θωρηκτού Αβέρωφ, ως χώρο διεξαγωγής της σχετικής τελετής, δίνει ένα σημαντικό συμβολισμό στην όλη διαδικασία, στέλνοντας σύναμμα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας πρόκειται να φθάσει με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της Πέμπτης.
Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Charles de Gaulle ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard.

Οι δύο Αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στη διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή ελλήνων καταδρομέων και μελών της θρυλικής Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».

Πηγή: skai.gr

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close