Written by 18:03 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Επιστολή Πελετίδη σε Βορίδη και Χατζηδάκη

Δελτίο τύπου

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στους Υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, επιστολή, με θέμα την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Πατρέων και του Κοινωνικού του Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ), για την προμήθεια τροφίμων. Ο Δήμαρχος, ζητά και την αλλαγή παράλληλα του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, ο Κοινωνικός Οργανισμός είναι το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Πατρέων, μέσω του οποίου υλοποιείται η τροφοδοσία με είδη τροφίμων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τη σίτιση των φιλοξενούμενων νηπίων και βρεφών, την σίτιση των ΑμεΑ που φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, την απρόσκοπτη παροχή κατ’ οίκον συσσιτίων σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τη σίτιση των φιλοξενούμενων παιδιών στα Θερινά ΚΔΑΠ, τη σίτιση των φιλοξενούμενων στην δομή αστέγων και τη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Με την αύξηση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξάνονται τα αιτήματα από οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Η πολιτική και το σύστημα που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανασφάλεια, εξαθλιώνουν περαιτέρω τους συνανθρώπους μας, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αυξημένης παραγωγικότητας, για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, ώστε ο λαός μας να ζει πολύ καλύτερα.
Με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, οι Δήμοι συνολικά, αλλά και συγκεκριμένα ο Δήμος μας και ο ΚΟΔΗΠ, αδυνατούν να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και πρώτα από όλα τις επισιτιστικές.
Ζητάμε λοιπόν, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο έργο μας, να μας χρηματοδοτήσετε με όλα τα αναγκαία κονδύλια, που απαιτούνται για την αγορά τροφίμων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα ετήσια έξοδά μας για την αγορά τροφίμων, ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου.
Επιπλέον, τροχοπέδη στη λειτουργία μας αποτελεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, που εξυπηρετεί τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών των προμηθευτών και καθυστερεί υπερβολικά τη διαδικασία έγκαιρης προμήθειας των απαραίτητων τροφίμων. Επίσης, δε μας επιτρέπει την απευθείας διαπραγμάτευση και προμήθεια των οικονομικότερων ειδών, ξεχωριστά, από διαφορετικούς προμηθευτές.
Αποτέλεσμα αυτών είναι ο τελευταίος διαγωνισμός τροφίμων να έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας τροφίμων για το πρόγραμμα «Επισιτιστικής Βοήθειας» ΤΕΒΑ, έχουν καθυστερήσει περισσότερο από 3 χρόνια. Πρόγραμμα που αφορά μεγάλη μερίδα και ωφελούμενων του Δήμου μας.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση επιχορήγηση του Δήμου μας και του ΚΟΔΗΠ, για την κάλυψη όλων των εξόδων μας για την αγορά τροφίμων, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία όλων των δομών μας.
Ζητάμε, επίσης, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προμήθειας των τροφίμων, ώστε να μην υπάρχουν όλες αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις, που τελικά εξυπηρετούν τους προμηθευτές, που ανταγωνίζονται, ζημιώνοντας και δυσκολεύοντας το έργο μας».

(Visited 17 times, 1 visits today)
Close