Written by 08:38 Featured, Ελλάδα, Οικονομία, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Μπήκαν ενοικιαστήρια στα εξοχικά- Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ναύπακτο

Μετά τις εντυπωσιακές πληρότητες που καταγράφηκαν στο σύνολο των τριημέρων (25ης Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος) τόσο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και στην ηπειρωτική χώρα, τα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι είναι άκρως αισιόδοξα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA, η αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνει το 232% τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

«Από τον Φεβρουάριο του 2022 είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος βραχυχρόνιων μισθώσεων και ιδιαίτερα ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών (βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα) θα επανέλθει συντομότερα από τον μαζικό τουρισμό και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, είχαμε αναφέρει ότι θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση του οδικού τουρισμού ιδιαίτερα σε τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς που αναδείχθηκα εν μέσω πανδημίας (Ν. Αχαΐας, Ν. Ηλείας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας και η Ήπειρος). Προορισμοί που πλέον καταγράφουν αύξηση της δυναμικής των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται ραγδαία αύξηση της ζήτησης το καλοκαίρι

Παράλληλα, αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233% , στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στην Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στην Κεντρική Ελλάδα 109%.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, η αύξηση του τουρισμού οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την αύξηση των εσόδων τους. «Δεν είναι λίγοι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δεν θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους ώστε να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό», αναφέρει.

Αγοράζουν εξοχικά σε δημοφιλείς προορισμούς για να επενδύσουν στον …τουρισμό

Η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς. «Ήδη, οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα, για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%-97%», σχολιάζει ο πρόεδρος του E- Real Estates.

Σημειώνεται ότι η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πάνω από 1,4 δισ.€.

Από Πρωτομαγιά έως και σήμερα αύξηση εγγραφών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 118,35%

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών για το διάστημα Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί η Σκιάθος με αύξηση κατά 97,86% των νέων εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυναμική να αριθμεί πλέον 554 ακίνητα από 280τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 355 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Η περιοχή της Ναυπακτίας, με επίκεντρο τη Ναύπακτο, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, δηλώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα καλά αποτελέσματα πληροτήτων ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική των ακινήτων αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα.

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια).

Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα.

Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.

Η Σαντορίνη, το ηφαιστιακό νησί, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% με τη δυναμική ακινήτων να αριθμεί τα 3.478 ακίνητα. Το νησί διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη Μύκονο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα.

πηγή:iefimerida.gr

(Visited 15 times, 1 visits today)
Close