Written by 10:46 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Την επαναφορά των 100 δόσεων για χρέη προς του Δήμους ζητά η δημοτική αρχή της Πάτρας- Η επιστολή του Πλέσσα στους αρμόδιους Υπουργούς

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, επανέρχεται με νέο αίτημα προς την κυβέρνηση για επαναφορά των 100 δόσεων για οφειλές επαγγελματιών και φυσικών προσώπων στους Δήμους, με απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, που επιβάλει ο Κανονισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διευκολύνει, εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης, τους επαγγελματίες και γενικά τους δημότες, για τον διακανονισμό οφειλών προς τον Δήμο, ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένα στην κυβέρνηση από την Δημοτική Αρχή μαζί με τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια που πλήττουν αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τον πατραϊκό λαό.

Η νέα αυτή επιστολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί,
Με το παραπάνω τελευταίο σχετικό, αλλά και με άλλες προηγούμενες επιστολές του κ. Δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, ζητούσαμε την επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 110 του ν.4611/2019.
Όπως γνωρίζετε οι ρυθμιστικές αυτές διατάξεις του υπ’ όψη άρθρου και νόμου επί οφειλών προς Δήμους, έδιναν τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ Α΄ βαθμού μέχρι 100 δόσεων, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και προστίμων.
Τον νόμο αυτόν διαδέχτηκε ο ν.4764/20 (άρθρο 165), ο ν.4807/21 (άρθρο 36) και ο ν.4876/21 (άρθρο 113) σύμφωνα με τον οποίο παρατάθηκε η ισχύς των ανωτέρω μέχρι τις 28/2/21.
Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής στις υπ’ όψη ρυθμίσεις των μέχρι 100 δόσεων με απαλλαγές από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε προσαυξήσεις και ισχύουν πλέον ρυθμίσεις μέχρι 24 δόσεων χωρίς απαλλαγές προσαυξήσεων.
Για το λόγο αυτόν με τα μέχρι σήμερα έγγραφά μας, έχουμε ζητήσει την επαναφορά του άρθρου 110 του ν.4611/19, την οποία και με την επιστολή μας αυτή άμεσα επιζητούμε, ως μέτρο διευκόλυνσης εξόφλησης υποχρεώσεων επαγγελματιών και πολιτών.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε, όπως έχουμε αναφέρει, πως η αιτούμενη επαναφορά θα πρέπει να συμπεριλάβει τις πάσης φύσεως οφειλές επαγγελματιών και φυσικών προσώπων από κάθε αιτία που έχουν προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και χωρίς ημερολογιακές προϋποθέσεις βεβαιωθέντων, αλλά και όλους όσους έχουν υπαχθεί στις ισχύουσες σήμερα μέχρι 24 δόσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις.

Κύριοι Υπουργοί
Η επαναφορά των ρυθμίσεων αυτών, είναι προς όφελος επαγγελματιών και πολιτών αλλά και των Δήμων σε σχέση με την εισπραξιμότητά τους, διότι με το ισχύον καθεστώς των μέχρι 24 δόσεων χωρίς απαλλαγές προσαυξήσεων, οι ίδιοι (επαγγελματίες και άλλοι πολίτες) οι οποίοι πράγματι θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν έχουν την οικονομική αυτή δυνατότητα μέσα στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει από τη κρίση της πανδημίας και τώρα των υπέρογκων ανατιμήσεων κάθε είδους κύρια της ενέργειας που για τους επαγγελματίες είναι ο βασικός μοχλός της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, και που τους οδηγεί μέχρι κλεισίματος αυτής.
Η θετική έκβαση των ζητημάτων που θέτουμε είναι επίσης σημαντική πέραν των επαγγελματιών και φυσικών προσώπων και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που στο ενδεχόμενο κλείσιμο αυτών για αναγκαστικούς οικονομικούς λόγους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αν δεν υπάρχουν μέτρα διευκόλυνσης, θα προστεθεί και άλλος αριθμός από νέους ανέργους στις υπάρχουσες λίστες ανέργων σε κάθε Δήμο.
Για τους λόγους αυτούς,
Παρακαλούμε ως επιτακτική πλέον ανάγκη για την με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους σας υλοποίηση των αναφερομένων.
Αναμένοντας ενέργειές σας».

(Visited 25 times, 1 visits today)
Close