Written by 20:50 Featured, Διεθνή

«Κρίσιμη» η ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία μετά το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων – Στο σκοτάδι το μισό Κίεβο

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά το σημερινό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας πλήττοντας για ακόμα μία φορά ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν παράλληλα τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.

Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Τιμοσένκο είπε ότι 15 εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών πυραύλων, αλλά η ουκρανική αεράμυνα είχε καταρρίψει 70 από τους περισσότερους από 90 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία.

Πολίτες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας όπως στη Χερσώνα συλλέγουν νερό από τον ποταμό Ντνίπρο φοβούμενοι πως εκτός από διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα υπάρξουν και προβλήματα στην υδροδότηση.

Η Ρωσία εκτόξευσε «περίπου» 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα. «Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την πλευρά του πως τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών. «Στη συνοικία Πετσέρσκ, σε ένα από τα κτίρια που επλήγησαν από πύραυλο, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα ενός ανθρώπου», δήλωσε στο Telegram. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Κλίτσκο.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Close