Written by 20:14 Πολιτική

“Ο προϋπολογισμός του 2023 σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και αδιεξόδων”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει έναν προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών, έναν προϋπολογισμό που ευτυχώς όμως θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται.

Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά έκθετος. Είναι υπόλογος. Και δεν είναι υπόλογος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία» ανέφερε η βουλευτής και σημείωσε ότι «κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης. Διότι αυτή η κυβέρνηση αν είχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, γίνεται σε συνθήκες κρίσης, «κρίσης εκρηκτικών τιμών και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης».

Ιδίως για το κόστος ενέργειας, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι:

– Η Ελλάδα έχει πλέον και επίσημα την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

– Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. «Ως πολίτες, λοιπόν, πληρώνουμε τα περισσότερα από οποιουσδήποτε άλλους στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε δια του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πηγή της αισχροκέρδειας», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

– Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το 2022.

– Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη μεγαλύτερη επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με το INE / ΓΣΕΕ” και συμπλήρωσε, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στο εισόδημα, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι:

– Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.

– Η Ελλάδα είναι πέμπτη από το τέλος στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών

– Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται δεδομένου ότι φέτος τα νοικοκυριά, με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ, έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Από τον Απρίλιο του 2022 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης. Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός 9,7% είναι εξαιρετικά υψηλός» και ότι «επί 9 μήνες η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό, ενώ έχουμε υπερβεί το ένα έτος από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνει σημαντικά ο πληθωρισμός».

«Ο πληθωρισμός 9,1% Οκτωβρίου 2022 μαρτυρά την αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου του 2021 που ήταν ήδη 3,4%» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τα νοικοκυριά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, διότι σε τρόφιμα, ενέργεια και είδη πρώτη ανάγκης ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον γενικό δείκτη».

Σε σχέση με την αγορά ενέργειας, η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας και έλλειψη βούλησης για ρυθμιστική παρέμβαση.

«Μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Οι εταιρείες σώρευαν υπερκέρδη εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενη στον μηχανισμό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022, επισήμανε ότι ο μηχανισμός αυτός «θέτει ένα όριο τιμής ανά τεχνολογία/ανά καύσιμο στους ηλεκτροπαραγωγούς, όριο που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το πραγματικό κόστος παραγωγής».

«Οι εταιρείες συνεχίζουν λοιπόν να σωρεύουν κανονικά υπερκέρδη. Στη συνέχεια έχοντας ήδη διασφαλίσει υπερκέρδη, χρεώνουν πάνω από το πλαφόν και το κράτος τούς ζητά να επιστρέψουν όσα ούτως ή άλλως αδίκως εισέπραξαν, πάνω απ’ το πλαφόν», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Η απουσία οποιουδήποτε πλαφόν στη λιανική, επιτρέπει να συνεχίζεται κανονικά εκεί το πάρτι της αισχροκέρδειας. Ένα δισ. ευρώ τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».

«Ξεκάθαρη εξαπάτηση», χαρακτήρισε η κυρία Αχτσιόγλου τα περί κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και σημείωσε ότι το μοντέλο τιμολόγησης με το οποίο την αντικατέστησε η κυβέρνηση, οδήγησε σε αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα τα τιμολόγια είναι κατά 60 % αυξημένα.

«Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα υπερκέρδη» τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ απ’ τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να συμπιέζει το ποσό των υπερκερδών με διάφορες μεθοδολογίες και τελικά να το προσδιορίζει στο σκανδαλωδώς χαμηλό επίπεδο των 415 εκατ. και να λέει ότι θα ανακτήσει μόλις 373 εκατ., χαρίζοντας δισεκατομμύρια στα καρτέλ της ενέργειας».

Εκτός από την νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε μηχανισμό επιδότησής της, λέγοντας ότι «οι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας αθροίζουν στα 8,1 δισ., που προέρχονται από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, επισήμανε ότι το 2022 είναι αυξημένα κατά 6,7 δισ. Ιδίως, όμως, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι. «Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 62% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων» είπε και απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη είναι 5,6%, η εκτίμηση για κατανάλωση 7,2%, ενώ η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ είναι πολλαπλάσια, είναι 23,8%».

«Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν προέρχεται από την αύξηση της κατανάλωσης αλλά από τις αυξημένες τιμές», είπε και προειδοποίησε ότι «το εισόδημα σαρώνεται από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας», αλλά «η κυβέρνηση αρνείται να τον μειώσει τουλάχιστον στα τρόφιμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, την ώρα που έχει δαπανήσει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας πολλαπλάσια ποσά».

«Από το 2019 και μετά αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Από το 2019 και μετά αυξάνεται ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και παιδικής φτώχειας. Από το 2019 και μετά τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια», είπε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους, επί της σημερινής κυβέρνησης, είναι 38 δισ. ευρώ.

«Παράλληλα δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και προσέθεσε: «Έχετε κι εδώ δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη. Πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες ακόμη και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ, για ευτελή ποσά. Είδαμε τι έγινε στο σπίτι της κυρίας Κολοβού.

Την ίδια ώρα βλέπουμε στελέχη της ΝΔ να κερδοσκοπούν προσωπικά όπως ο κ.Πάτσης. Που αγόραζε κόκκινα δάνεια κοψοχρονιά για να πλουτίζει από τη δυστυχία συμπολιτών μας. Και παράλληλα επιβραβευόταν με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ενώ περισσότερα από 7 δισ. έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις».

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close