Written by 09:58 Featured, Ελλάδα

«Τα ΜΑΤ μου έριξαν χειροβομβίδα» καταγγέλλει φωτορεπόρτερ – Σοβαρός ο τραυματισμός του

Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος καταγγέλλει ότι αστυνομικοί έριξαν οβίδες που εξερράγησαν επάνω του και έχασε την ακοή του.

Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων στην πορεία για τα Τέμπη και τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε βίντεο, έρχεται η καταγγελία ενός φωτορεπόρτερ ότι έχασε προσωρινά την ακοή του εξαιτίας οβίδων που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί.

Ειδικότερα, ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος, καταγγέλλει πως κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη της απεργίας της 16ης Μαρτίου και τις πορείες για τα Τέμπη, οι αστυνομικές δυνάμεις «ρίξανε πάνω στο κεφάλι μου και το σώμα μου 2 χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι οποίες εξερράγησαν πάνω μου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μου».

«Την επόμενη μέρα το πρωί μετά, από πόνους και ενοχλήσεις στο δεξί αυτί επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Παμμακάριστος που είχε εφημερία ΩΡΛ. Η διάγνωση είναι η έξης: κάκωση ακουστικού νεύρου – τυμπάνου» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media.

Ο φωτορεπόρτερ υποβλήθηκε σε ακοόγραμμα με διάγνωση απώλειας ακοής και του χορηγήθηκε θεραπευτική αγωγή για πέντε ημέρες.

«Εμείς οι φωτορεπόρτερ καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά την επικίνδυνη χρήση όπλων (χειροβομβίδες κρότου λάμψης ) από την Ελληνική Αστυνομία τόσο για μας όσο και για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών που συμμετέχουν σε ειρηνικές πορείες και συγκεντρώσεις» σημειώνει ο φωτορεπόρτερ που υπενθυμίζει τον ανάλογο τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου ο οποίος έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης των ΜΑΤ ενώ κάλυπτε στις 15 Ιουνίου του 2011 τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

Καταγγελία για την υπόθεση αναμένεται και από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) η οποία έχει ενημερωθεί για τον τραυματισμό του κ. Λιάκου.

Ο Κωνσταντίνος Ζήλος τραυματίστηκε από κρότου λάμψης στην απεργία της 5ης Μαρτίου

Αυτή πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικός τραυματίζεται από αστυνομικές δυνάμεις εν ώρα εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, ο Κωνσταντίνος Ζήλος τραυματίστηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 5 Μαρτίου. Ο φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στην περιοχή της κάτω κοιλίας από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Η ανακοίνωση της ΕΦΕ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕ ψήφισε κατά πλειοψηφία την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 5 Μαρτίου, 2023 στην απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών στο κεντρο της Αθήνας, κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών και κατά τη διάρκεια της καταγραφής των συγκρούσεων με την αστυνομία, ο φωτορεπόρτερ και μέλος της ΕΦΕ Κωνσταντίνος Ζήλος τραυματίστηκε στην περιοχή της κάτω κοιλίας από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης. Ο συνάδελφος διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Για πολλοστή φορά ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να καταγγέλλουμε τραυματισμό συναδέλφου από αστυνομική βία, εν ώρα μάλιστα εργασίας. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να σκεφτόμαστε αν θα γυρίσουμε σπίτια μας κατευθείαν από τη δουλειά ή με μια στάση στο νοσοκομείο, επειδή η αστυνομία δεν σέβεται τους εργαζόμενους στον Τύπο.

Για άλλη μια φορά η αστυνομία δεν υπολογίζει το κόστος μιας ευθείας βολής είτε σε διαδηλωτή είτε σε εργαζόμενο. Για άλλη μια φορά αυτή η παράβαση καθήκοντος θα μείνει ατιμώρητη.

Για άλλη μια φορά το κράτος και οι μηχανισμοί του θα μείνουν ατιμώρητοι όπως τόσα χρόνια με τις ιδιωτικοποιήσεις, τους θανάτους και την συγκάλυψη.

Ως εδώ!

Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ούτε λέξη για μάντρωμα των ΜΜΕ σε ζώνες «ασφαλείας», μακριά από εκεί που θα «ενοχλούμε».

Διεκδικούμε να παρέχεται από τα πρακτορεία στα οποία εργαζόμαστε (με σχέση αορίστου , ορισμένου χρόνου, ημερησια ανάθεση) δωρεάν όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός προστασίας, ουτως ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή την οποία μας αναθέτουν

Τέλος στην ατιμωρησία και στην συγκάλυψη.

Η αναίτια επίθεση από αστυνομικούς στον Μανώλη Κυπραίο

Ο Μανώλης Κυπραίος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις το 2011, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εξερράγη δίπλα στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και να υποβληθεί σε πλήθος θεραπειών και δύο χειρουργεία έτσι ώστε να αποκατασταθεί ελάχιστα η ακοή του.

Μάλιστα, τότε, παρά την επίδειξη της δημοσιογραφικής του ταυτότητας, είχε ξυλοκοπηθεί από τα ΜΑΤ.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, το Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε, καθώς το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών εξέδωσε απόφαση «η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση» βασιζόμενο σε υλικό καμερών ασφαλείας, αλλά και σε εκθέσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο και πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι, λόγω της επίκτητης αναπηρίας, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί. Το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή.

https://www.in.gr/

 

(Visited 27 times, 1 visits today)
Close