Written by 16:48 Διεθνή

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας χαιρετίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, του Λαϊκού Κόμματος (PP), χαιρέτισε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του «καθαρή πλειοψηφία».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά. Συγκεκριμένα το Vox διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

«Όσο πιο γρήγορα γίνουν (οι εκλογές), τόσο το καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του PP, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Σάντσεθ ήταν η ισχυρή επίδοση του PP στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τον Φεϊχό, «ο Σάντσεθ θέλει να περάσει απαρατήρητο» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

«Οι Ισπανοί είπαν “έως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο”», είπε χαρακτηριστικά ο Φεϊχό.

Στις χθεσινές εκλογές το PSOE διατήρησε την κυριαρχία του μόνο σε τρεις από τις δώδεκα περιφέρειες που είχε τον έλεγχο και σε αυτές τις τρεις, η νίκη του ήταν οριακή. Τις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες κέρδισε το PP.

Το Λαϊκό Κόμμα θα αναζητήσει τώρα συνασπισμούς ή άτυπες συμφωνίες υποστήριξης με το Vox σε έξι περιφέρειες όπου το PP δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Από την πλευρά του το Vox δήλωσε ανοιχτό στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Ο Αμπασκάλ είπε ότι το κόμμα του θα είναι ανοιχτό στη «δημιουργία μιας εναλλακτικής» στον Σάντσεθ, συνεργαζόμενο με το PP.

Αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επαναληφθούν και σε εθνικό επίπεδο, το PP και το αντιμεταναστευτικό Vox, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση PSOE/Podemos.

Σε ερώτηση που του έγινε αν θα πρόσφερε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φεϊχό, αν το Vox έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αμπασκάλ απάντησε: «Αν έχουμε πλειοψηφία, ναι».

Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Vox συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 15% των ψήφων και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 52 βουλευτές στην 350μελή Βουλή.

Ο επικεφαλής του Vox τόνισε τέλος ότι ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση, αλλά «η κυβέρνησή του τελείωσε».

(Visited 21 times, 1 visits today)
Close