Written by 18:42 Πολιτική

Πυρά Γεωργακόπουλου στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Άγ. Ανδρέας» της Πάτρας και πνευμονολόγος, Τάκης Γεωργακόπουλος.
Για την πρόσκληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Γεωργακόπουλος κάνει λόγο για μια κίνηση «απελπισίας και ένδειξης αποτυχίας της πολιτικής, που έχει ακολουθηθεί όλο αυτό το διάστημα, διότι από το Μάρτιο, που αναδείχθηκε το θέμα, ζητήθηκε να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία και ξεκίνησε με επικουρικούς νοσηλευτές, αλλά γιατρούς δεν έχει προσλάβει».
Εξήγησε ότι όταν αποφασίζεται στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» να ανοίξει και δεύτερη ΜΕΘ για τα περιστατικά covid-19 θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. «Εμείς έχουμε μοιραστεί. 3 γιατροί εφημερεύουμε στην υπάρχουσα μονάδα και άλλοι 3 γιατροί με την διευθύντρια να εφημερεύει και στις δυο ΜΕΘ καλύπτουμε 60 εφημερίες το μήνα. Δεν είναι απλό πράγμα και οι συνθήκες επιτήρησης των ασθενών στις κλίνες covid-19 δεν είναι, όπως στη βασική μονάδα, που είναι ενιαίος ο χώρος. Πρέπει στην ΜΕΘ covid-19, που έχει δυο διασωληνωμένους σε κάθε θάλαμο, να υπάρχουν τέσσερις νοσηλεύτριες, άρα για 3 θαλάμους, θέλει συνολικά 12. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδυναμωθεί το προσωπικό στην κύρια ΜΕΘ».
Ο κ. Γεωργακόπουλος καυτηρίασε τη δήλωση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας και αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννας Μαστωράκου, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι δεν είναι δελεαστικές οι απολαβές (2.000 ευρώ μηνιαίως) για τους ιδιώτες γιατρούς να εισέλθουν στο ΕΣΥ. «Λένε ότι για να συντηρήσουν το ιατρείο τους θέλουν 1.800 ευρώ το μήνα και τους δίνει το δικαίωμα να το έχουν ανοιχτό. Το αίτημα είναι να πάρουμε νέους γιατρούς και η κυβέρνηση κοροϊδεύει και εξαπατά την κοινωνία καλώντας τους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν έχει να δώσει τόσα χρήματα τους ιδιώτες, γιατί δεν προσλαμβάνει νέους γιατρούς με διαδικασία του επείγοντος;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξευτελίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και τον εαυτό της, «δείχνει την ανικανότητά της να ασκήσει ουσιαστική υγειονομική πολιτική».
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την είσοδο των ιδιωτών θέλει να καταργήσει την αρχή του ΕΣΥ, που είναι πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για να μπορεί να δικαιολογήσει την νεοφιλελεύθερη πολιτικής της, ενώ από την άλλη επισημαίνει ότι «οι ιδιώτες με την κρίση, που υπάρχει στην κοινωνία και τη μείωση της πελατείας πιέζουν να μπουν στο σύστημα για να έχουν και δεύτερες αποδοχές. Και για αυτό βγαίνει η κ. Μαστωράκου και μας λέει ότι δεν φθάνουν τα 2.000 ευρώ, που προσφέρει η κυβέρνηση για να έρθουν οι ιδιώτες και στο νοσοκομείο, και να παραμείνουν και στο ιατρείο τους, με αφορολόγητες και ακατάσχετες τις νοσοκομειακές αποδοχές . Αυτό είναι «ξετσίπωτο», που λέγεται και αν δεν τους επαρκούν τα 2.000 ευρώ ας μην έρθουν. Γιατί εμάς μας επαρκούν και καθόμαστε 20-30 χρόνια στο ΕΣΥ με 1.500 ευρώ και οι επιμελητές Β’ με 1.100 ευρώ;».
Επιμένει ότι θα πρέπει να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί. «Να προκηρύξει θέσεις το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Μητσοτάκης και να σταματήσει το «καραγκιοζιλίκι», που κάνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση με το να προτείνει στους ιδιώτες και στους συνταξιούχους να έρθουν μέσα στα νοσοκομεία. Αυτή είναι εξευτελιστική πολιτική».
Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας το πρωί της Πέμπτης νοσήλευε 20 ασθενείς με κορονοίό, 5 διασωληνωμένους στην ΜΕΘ covid-19, όχι μόνο από Πάτρα, αλλά και από Τρίπολη, με τον κ. Γεωργακόπουλο να δηλώνει ότι δεν υπάρχει επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει μεγάλη πίεση στις βάρδιες και στο πως θα κατανεμηθούν στους θαλάμους οι νοσηλευτές. «Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα να βρεθεί και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί ο τρόπος, που λειτουργεί η μονάδα του κορονοίου είναι πιεστικός, κουράζει τα παιδιά, γιατί άλλοι μπαίνουν στους θαλάμους και άλλοι έξω ετοιμάζουν αυτά, που χορηγούμε στους ασθενείς».

(Visited 27 times, 1 visits today)
Close