Written by 20:50 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Προ των πυλών η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Γαστούνης – Βαρθολομιού

Την τελική φάση των εργασιών λειτουργικής ολοκλήρωσης του Βιολογικού Καθαρισμού Γαστούνης – Βαρθολομιού επιθεώρησε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία και στον Δήμο Πηνειού. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, την Περιφ. Σύμβουλο Μαρία Μπίλια, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Π.Δ.Ε Γιώργο Σύρμο και τον Διευθυντή του Γραφείου του, Γιάννη Μάκκα, βρέθηκαν στην περιοχή «Νησιά» όπου βρίσκεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Πηνείου
και μαζί με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Μαρίνο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Σπύρο Βασιλείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του έργου και ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, Γιώργο Συριόπουλο. Παρόντες ήταν ακόμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πάνος Θεοδωρακόπουλος και Μιχάλης Καλαρίτης, καθώς επίσης ο Προϊστάμενος του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Θεόδωρος Θανασούλιας και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Χρύσανθος Χρυσανθακόπουλος.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Το έργο «Ολοκλήρωση αποχέτευσης και αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Γαστούνης – Βαρθολομιού», αποτελείται από δύο υποέργα (προμήθεια και ολοκλήρωση εγκαταστάσεων), ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του βιολογικού Καθαρισμού. Το 1ο υποέργο, το οποίο θα παραδοθεί και επίσημα την Τετάρτη 10 Μαΐου 2020, αφορά στην προμήθεια – εγκατάσταση και λειτουργική σύνδεση εξοπλισμού για την λειτουργική ολοκλήρωση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ το 2ο υποέργο – που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο – αφορά στην ολοκλήρωση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του δικτύου Γαστούνης – Βαρθολομιού και της σύνδεσης με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και των εσωτερικών δικτύων σε περιοχές που παρουσιάζουν λειτουργικές συνέχειες.
Σκοπός του έργου, που εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2013 (σ.σ οι τελευταίες επικαιροποήσεις στις προγραμματικές συμβάσεις έγιναν το 2016) είναι η λειτουργική ολοκλήρωση της Εγκατάστασης, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν κυρίως από τους κατοίκους της Γαστούνης και του Βαρθολομιού, τις μεταποιητικές / τριτογενείς δραστηριότητες ώστε τα επεξεργασμένα απόβλητα να είναι εντός των προδιαγραφών για ασφαλή διάθεση.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, στο τέλος του καλοκαιριού, με την ολοκλήρωση και του β΄ υποέργου, θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος. «Βρισκόμαστε εδώ, λίγες ημέρες πριν την λειτουργική παράδοση του έργου, που εντάχθηκε στο ΠΔΕ, αρχικά, το 2013. Νιώθω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την περιοχή. Ο Α΄ με τον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των πολιτών καθώς και ότι τα έργα ανήκουν στους πολίτες. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Και έχει πάντα σημασία να είμαστε χρήσιμοί, τόσο για τον χρόνο όσο και για τον τρόπο που δίνεται σε χρήση κάθε έργο», ανέφερε μεταξύ άλλων, δεσμευόμενος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις υπηρεσίες της και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών για την κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «…γιατί οι ανάγκες των πολιτών, δεν έχουν χρώμα».

Εξάλλου, ο κ. Φαρμάκης, ερωτηθείς, γνωστοποίησε πως η συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού συνεχίζεται για την εξεύρεση του είδους της χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου σύνδεσης και της πόλης του Βαρθολομιού στον Βιολογικό Καθαρισμό.
Για «αδιάκοπο και ανύστακτο ενδιαφέρον» από την πλευρά του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας «τιτάνιο» τον αγώνα των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων ώστε, το επί χρόνια βανδαλισμένο τοπίο του Βιολογικού Καθαρισμού να καταστεί ένα λειτουργικό έργο και να παραδοθεί σύντομα προς χρήση. Συνεχάρη επίσης την ανάδοχο εταιρεία για την άμεση παράδοση του έργου. «Ο Δήμος Πηνειού ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη για το έργο που μας παραδίδει. Δεν ήρθαμε εδώ να πούμε ότι φτιάξαμε μαζί το έργο. Σαφώς και θα αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Αλλά, σήμερα είμαστε εδώ και το παραλαμβάνουμε λειτουργικό, χάρη στην υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον οποίο διαβεβαιώνουμε ότι θα διαφυλάξουμε αυτό το έργο ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε ο κ. Μαρίνος.

(Visited 148 times, 1 visits today)
Close