Written by 14:00 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

“Οδομαχία” για την Πατρών – Πύργου

“Oδομαχία” σημειώθηκε… στην Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος» κατά την ενημέρωση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή .

Ο υπουργός Υποδομών ενημερώνοντας την Επιτροπή αναφέρθηκε διεξοδικά στις τέσσερις δράσεις της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, ενώ παράλληλα απάντησε στην “εικονική πραγματικότητα”, που όπως είπε που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε πως το πραγματικό ερώτημα όταν ανέλαβε ήταν όχι πότε θα ολοκληρωνόταν το έργο, αλλά εάν θα ολοκληρωνόταν ποτέ, για αυτό πήρε πολιτικές αποφάσεις.

“Βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια”

Όπως υποστήριξε “μπήκε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε οκτώ κομμάτια. Εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση του έργου και για αυτό έπρεπε να υπάρξει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επετεύχθη στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, ως έργο phasing. Προχώρησαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις οκτώ εργολαβίες.

Συμφωνήθηκε ο παραχωρησιούχος – με το ίδιο οικονομικό τίμημα – να αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα. Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράνε οι στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας, ύψους 25 εκ. ευρώ”.

“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σπάσει το έργο, θα είχε ολοκληρωθεί”

Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως “όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κάνει 4,5 χρόνια, εμείς τα πράξαμε εμείς σε λιγότερο από ένα έτος. Συντονισμένα και υπεύθυνα.

Όποιοι θέλουν να μείνουν στο χθες, ας μείνουν. Εμείς προχωρούμε στο αύριο” και πρόσθεσε πως “εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ‘σπάσει’ το έργο, θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο”.

Υπογράμμισε πως “ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δημοπράτησε το έργο του οδικού άξονα Πάτρα- Πύργος τον Οκτώβριο του 2014, με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 443 εκατομμύρια ευρώ. Αν η διαδικασία αυτή είχε προχωρήσει κανονικά, τότε το έργο θα ήταν έτοιμο από το 2019. Εδώ κι ένα χρόνο δηλαδή! Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό. Έσπασε το έργο σε 8 κομμάτια. Και καθυστέρησε άλλους 14 ολόκληρους μήνες για να το επαναδημοπρατήσει”.

Ο κ. Καραμανλής μάλιστα απέκρουσε και το επιχείρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, ότι οι κατατμήσεις έγιναν για να μειωθεί το κόστος λέγοντας πως αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι τελικά είναι ότι “κόστισε ακριβότερα απ’ όσο ως ενιαίο έργο, αφού τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες τις πήρε η ίδια εταιρεία”

Μίλησε για “σατανική σύμπτωση” αφού όπως είπε “τις πήρε η εταιρεία εκείνου του εργολάβου (Καλογρίτσα) που θέλατε να κάνετε και καναλάρχη!”.

Βαρεμένος: Για τον Καλογρίτσα ρωτήστε τον Θεοδωρικάκο

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος κάλεσε τον κ. Κ. Καραμανλή να ρωτήσει τον συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που έχει υπάρξεις στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα στο παρελθόν.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών πάντως υπογράμμισε πως εάν δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 θα έπρεπε να συνεχιστεί αποκλειστικά και μόνο με εθνικούς πόρους. Ενώ αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του 2025, θα έπρεπε η χώρα και να επιστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Close