Written by 10:12 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

“Απαιτούμε να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια” -Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων στο Υπουργείο Παιδείας

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Δήμο Καλαβρύτων, απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων, με την οποία απαιτούν να ανοίξουν τα σχολεία επιχειρηματολογώντας και αιτιολογώντας την απαίτησή τους.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω του επιβεβλημένου lockdown. Η κυβέρνησή μας και οι σύμβουλοί της μας επέβαλαν σαν λύση αυτή τη φορά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Παρ’όλες τις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι «είμαστε έτοιμοι», το ηλεκτρονικό σύστημα κατέρρευσε μέσα σε μια ώρα μαθημάτων αποδεικνύοντας όχι μόνο την αδυναμία λειτουργίας των ψηφιακών τάξεων (σε webex και e class) αλλά και την αδιαφορία του υπουργείου για την μόρφωση των παιδιών μας. Σε διάστημα οκτώ μηνών δεν κατάφερε να οργανώσει την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε δια ζώσης (στρίμωγμα 27 μαθητών στα τμήματα, σοβαρή έλλειψη μέσων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έλλειψη καθαριστριών κ.α.), ούτε εξ αποστάσεως. Πώς μπορείτε να διατυμπανίζετε ότι είστε έτοιμοι όταν δεν έχετε κάνει τον κόπο να εξετάσετε τις συνθήκες λειτουργίας του δικτύου και την ύπαρξη των απαραίτητων μέσων στα σπίτια των μαθητών;

Ειδικότερα στην περιοχή μας οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει αυτού του είδους η διδασκαλία. Το δίκτυο είναι πολύ αργό και υπάρχουν αρκετές οικογένειες με πολλά μέλη που πρέπει ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι γονείς). Για να μην μιλήσουμε για την έλλειψη συσκευών και παροχής διαδικτυακών μέσων ( δωρεάν laptop, δωρεάν wi-fi έστω για τις ώρες της διδασκαλίας) που δεν φρόντισαν ούτε το υπουργείο, ούτε ο δήμος να προμηθεύσουν τους μαθητές ενώ το διαφήμιζαν περίτρανα.

Πέραν της κακής λειτουργίας του εγχειρήματος όμως, τίθενται και άλλα θέματα πολύ σοβαρά. Πρώτον, το σοβαρότατο θέμα της υπερβολικής έκθεσης μαθητών 12-18 χρονών σε ηλεκτρονικά μέσα, από την υπερβολική χρήση των οποίων τόσα χρόνια οι φορείς της υγείας μας εφιστούσαν την προσοχή ώστε να τα προστατέψουμε σαν γονείς. Η χρήση αυτών των μέσων τώρα, με απόφαση του υπουργείου, θα είναι ανεξέλεγκτη, διότι κανένας γονέας δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί 7 ώρες την ημέρα επί 5 μέρες την εβδομάδα την είσοδο των παιδιών του στο διαδίκτυο.

Δεύτερον ακόμα αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν με γνωμάτευσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωση. Ας μας απαντήσει το υπουργείο τί προβλέπει η σύμβαση που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με την Cisco Hellas που έδωσε την πλατφόρμα του webex, για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών; Ποιος θα είναι ο τρόπος διαχείρισής τους από την εταιρία;

Τρίτον και πολύ σημαντικό, η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται επαρκώς σε καμία περίπτωση με διαδικτυακά μαθήματα, ιδιαιτέρως για την δική μας περιοχή που πολλοί μαθητές προέρχονται από αγροτικές οικογένειες που δεν δύνανται να υποστηρίξουν γνωστικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η «τηλεκπαίδευση» δημιουργεί τεράστια μαθησιακά κενά στα παιδιά, εντείνει τις ανισότητες και τελικά δεν παρέχει ίσες ευκαιρίες στους μαθητές όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν τα παιδιά και να εμπνευστούν, να αντιμετωπιστούν οι μαθησιακές ανάγκες τους. Είναι ολοφάνερη πλέον η τεράστια ζημιά στο επίπεδο της μόρφωσης των παιδιών μας μετά το περσινό ολιγόμηνο lockdown.

Με βάση τα προηγούμενα,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αύριο να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής μας, και γιατί όχι όλης της χώρας, και να συνεχιστούν τα μαθήματα δια ζώσης, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη διάδοση του Covid-19. Σας ενημερώνουμε ότι οι τάξεις των δικών μας σχολείων απαρτίζονται από 9-15 παιδιά, άρα είναι ιδανικές όπως είχαν εξαγγείλει οι ειδικοί για τη φετινή χρονιά. Κι αν σε κάποια σχολεία τα παιδιά είναι πιο πολλά

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το άνοιγμα όλων των σχολείων της χώρας με τα παιδιά να έρχονται μέρα παρά μέρα , με όριο δεκαπέντε μαθητές στην αίθουσα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών και με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Ας κοιτάξτε λοιπόν την ευθύνη σας για την σωστή λειτουργία των σχολείων και μην πετάτε το μπαλάκι της εκπαίδευσης στις οικογένειες. Δεν έχετε δικαίωμα να καταδικάζετε τα παιδιά μας στην αμάθεια, να καταστρέφετε την παιδεία και το μέλλον αυτού του τόπου με το ψευδές επιχείρημα ότι μας προστατεύετε. Είστε σ’ αυτή την θέση για να μας παρέχετε παιδεία, για την οποία μας φορολογεί το κράτος. Ή κάντε το όπως πρέπει ή τερματίστε την ”κατάληψη” του Υπουργείου για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία ομαλά.

Με εκτίμηση

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων

(Visited 56 times, 1 visits today)
Close