Written by 10:17 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Επιστολή – κραυγή αγωνίας προς την Κεραμέως από τους φοιτητές Μουσειολογίας Πύργου

Την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο, περιγράφουν με μελανά χρώματα οι φοιτητές της σχολής, ζητώντας να δοθεί μια άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ουσιαστικά, όπως γράφει η ιστοσελίδα ilialive.gr, οι φοιτητές είναι όμηροι μιας κατάστασης που δεν τιμά κανέναν στην τρτιτοβάθμια εκπαίδευση, με τα έξοδα για την παραμονή τους μακριά από το σπίτι τους να “τρέχουν”, με το τμήμα ουσιαστικά να είναι νεκρό λόγω έλλειψης καθηγητών τους τελευταίους δύο μήνες.

Ένα γεγονός που δείχνει πως το υπουργείο Παιδείας έχει εγκαταλείψει τα πανεπιστήμια στην τύχη τους, ιδιαίτερα αυτά της επαρχίας.

Οι φοιτητές στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Είμαστε φοιτητές του πολύπαθου πρώην Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ) του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο Ηλείας, σύμφωνα με τον νόμο συνένωσης ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. 4610/19 (Γαβρόγλου)

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως την πλέον αρμόδια και ως την τελευταία μας ελπίδα, ώστε να δώσετε μια ΑΜΕΣΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα (και κατ΄ επέκταση και οι οικογένειές μας) εδώ και δυο μήνες και αυτό γιατί δεν διδάσκονται τα μαθήματά μας εξ αιτίας της ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ μας καθώς τώρα υπηρετούν σε αυτό δύο μόνιμοι καθηγητές και δεν προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για να συμπληρωθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με το πρόβλημα και με δική μας πρωτοβουλία στις 27-11-2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα την έλλειψη καθηγητών και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο να χαθεί το Χειμερινό εξάμηνο, στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης , η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του τμήματος καθώς και εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου.

Η απάντηση που λάβαμε δια στόματος της Πρυτανικής αρχής ήταν ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ για εμάς .καθώς όπως μας ενημέρωσε, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ και αυτό γιατί ο ίδιος δεν έχει την δυνατότητα να προσλάβει χωρίς επιπλέον πιστώσεις προσωπικό.

Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.
Στο τμήμα μας φοιτούν περί τους 1500 φοιτητές, 3ου και 4ου έτους και πολλοί άλλοι επί πτυχίω που χρωστάνε μαθήματα μεταξύ των οποίων και εργαστήρια.

Από τις 3 κατευθύνσεις που υπήρχαν αρχικά στο ΔΟΕΠΤΜ η μία αυτοκαταργήθηκε γιατί δεν υπήρχαν καθηγητές.

Στις 2 κατευθύνσεις που λειτουργούν, ήτοι της Α΄ «Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» και της Γ΄ «Επικοινωνίας Πολιτισμού» διδάσκονται μόνο 13 μαθήματα από τα 34. Το Ζ΄ εξάμηνο της «Επικοινωνίας Πολιτισμού» δεν έχει διδαχθεί ούτε ένα μάθημα ενώ υπάρχουν και φοιτητές που χρωστούν εργαστήρια από προηγούμενα εξάμηνα και κινδυνεύουν να τα χάσουν καθώς σε αυτά είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση.

Οι φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου και των δύο κατευθύνσεων βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση καθώς εάν δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο μαθημάτων του Χειμερινού Εξαμήνου ΔΕΝ θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την Πρακτική τους άσκηση στο Η΄ Εαρινό εξάμηνο, ούτε να αναλάβουν Διπλωματική εργασία ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν θα έχουν διδαχτεί μαθήματα ειδικότητας που είναι προϋπόθεση γι’ αυτό . Εν ολίγοις θα χάσουν ολόκληρο έτος και όχι εξάμηνο.

Κυρία Υπουργέ

Το Χειμερινό εξάμηνο 2020-21 άρχισε στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου 2021. Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς όμως ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο πρέπει να συμπληρωθούν 13 διδακτικές εβδομάδες, Ήδη διανύουμε την 8η πράγμα που σημαίνει ότι χρονολογικά το μισό εξάμηνο έχει χαθεί και αυτό ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ να διδαχτούμε τα μαθήματά μας.

Έπειτα από συνεχή επικοινωνία τόσο δική μας, όσο και των γονιών μας, με το Τμήμα μας, την Κοσμητεία, την Πρυτανεία αλλά και το Υπουργείο σας, όλο αυτό το διάστημα ΔΥΣΤΥΧΏΣ μέχρι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε επίσημα αν υπάρχει δυνατότητα να σωθεί το τρέχων εξάμηνο, αν χάνεται ή εάν έχει ήδη χαθεί .Εάν χαθεί αυτό το εξάμηνο επί της ουσίας χάνεται ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τις οικογένειές μας

Κυρία Υπουργέ γνωρίζουμε ότι:

Το Τμήμα μας από τον Ιούλιο έως και σήμερα επανειλημμένα έχει ενημερώσει αρμοδίως για τις ανάγκες του Τμήματος σε πρόσληψη συνεργατών.

Σε αίτημα του Τμήματός μας για συνδιδασκαλία ορισμένων μαθημάτων, με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών η απάντηση ήταν αρνητική λόγω διαφορετικού προγράμματος σπουδών

Από τον Αύγουστο του 2020 μετά από απόφαση του Τμήματός μας και της Συγκλήτου του Π.Π. έχουν σταλθεί στο Υπουργείο σας ώστε να εγκρίνετε 2 θέσεις ΕΔΙΠ οι οποίες δεν επιβαρύνουν με πρόσθετες δαπάνες το Υπουργείο σας αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν υπογραφεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματός μας

Καθηγητής του Τμήματος μας από την 1η Σεπτεμβρίου έχει εκφράσει δημόσια την αγωνία του στέλνοντας επιστολές προς όλους τους αρμοδίους

Τον Οκτώβριο 2020 το Υπουργείο σας έδωσε 23 θέσεις με το Π.Δ 407/80 από τις οποίες δόθηκαν στο Τμήμα μας το 1,8 για το ΕΑΡΙΝΟ όμως εξάμηνο. Δεν γνωρίζουμε γιατί οι θέσεις αυτές δεν δόθηκαν στο Χειμερινό, από την στιγμή που υπάρχουν άμεσες και μεγαλύτερες ανάγκες.

Τα προηγούμενα έτη γίνονταν προσλήψεις Ακαδημαϊκών Υποτρόφων, φέτος στο δικό μας τμήμα δεν έχει γίνει ούτε μια τέτοια πρόσληψη
Στις 25-11-2020 το Υπουργείο σας έδωσε 23 θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί κάποια από αυτές τις θέσεις στο Τμήμα μας

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ :

Α) ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ για να διδαχθούμε τα μαθήματά μας, καθώς και
Β) ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Χειμερινού εξαμήνου για τα μαθήματα που δεν έχουμε διδαχθεί.

Παρακαλούμε
να δώσετε άμεσα και στοχευμένα πιστώσεις για πρόσληψη Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Δ. 407/80 ή Ακαδημαϊκών Υποτρόφων, για το πρώην Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ).

Ελπίζουμε
στην αμέριστη κατανόηση από μέρους σας και σε μια άμεση και οριστική λύση του μέγιστου αυτού προβλήματός μας

Ευχαριστούμε πολύ!

Με εκτίμηση

Σύλλογος Φοιτητών πρώην Τμήματος «Διοίκησης, Οικονομίας και
Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων»

Υ.Γ. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας

 

Πηγή:ilialive.gr

(Visited 49 times, 1 visits today)
Close