Written by 08:36 Featured, Ελλάδα, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Στα «όπλα»… για την απαγόρευση οι κυνηγοί

Στα «όπλα», αλλά για διαφορετική αιτία βρίσκονται οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της χώρας, εξαιτίας της απαγόρευσης, που εξακολουθεί να ισχύει, λόγω της πανδημίας.
Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αντιδρούν στη συνεχιζόμενη απαγόρευση μετακίνησης για κυνήγι που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως άδικη, παράλογη και ζημιογόνα για μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «ρατσιστική, ιδεοληπτική και στοχοποιημένη επίθεση από την κυβέρνηση, εναντίον της κυνηγετικής δραστηριότητας».
Οι κυνηγοί, όπως τονίζουν, πληρώνουν άδειες και ενισχύουν μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες, διαθέτοντας χρήματα σε καύσιμα, σκυλοτροφές, καταλύματα, ταβέρνες, προσθέτοντας πως πέρα από αυτό, πάντοτε συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως τη γρίπη των πτηνών και στον περιορισμό των αγριογούρουνων για να εμποδιστεί η διασπορά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, αλλά και όπου αλλού χρειαζόταν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και από Κυνηγετικούς Συλλόγους της Δυτικής Ελλάδος, ενώ και η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (Πρόεδρος, Παναγιώτης Γραμματσούλιας και γενικός γραμματέας, Ανδρέας Παπαδάτος), με επιστολή της, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητά επανεξέταση της απαγόρευσης της θήρας.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 30.000 κυνηγούς, «η θήρα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια αυστηρά ρυθμισμένη δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας, ο κάθε κυνηγός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην Πολιτεία, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην στήριξη της οικονομίας της υπαίθρου αλλά και αρκετών εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή. Συνεπώς, οι κυνηγοί πέρα από τις σχετικές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατώνται αδίκως και αδικαιολογήτως».

Αναφορικά με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα λεφτά για τα παράβολα έκδοσης άδειας θήρας θα συμψηφιστούν στα παράβολα της επόμενης κυνηγετικής περιόδου, κρίνεται από την Ομοσπονδία «ως άτοπη, ανεφάρμοστη και κυρίως παραπλανητική».

Όπως υποστηρίζει η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, «είναι σαφές, ότι μια τέτοια απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο το έργο και τις δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων για την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων, καθώς θέτει αυτόματα την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε αναστολή εργασιών και στέλνει τους 260 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες σπίτι τους, υπονομεύοντας την προσφορά της αλλά κυρίως την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος που με αυταπάρνηση επιτελεί».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «είναι σαφές ότι η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την μετάδοση του ιού Covid-19 καθώς η μόνη επαφή που έχει ο κυνηγός κατά την θήρα είναι μόνο με την φύση και τον κυνηγετικό του σκύλο και η τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας από όλους μας είναι δεδομένο ότι τηρούνται όπως ισχύει και για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ο κυνηγός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, η μετακίνηση μας δύναται, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών».

Καταλήγοντας η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, ζητά την επανεξέταση της περίπτωσης της θήρας και την εξαίρεση των κυνηγών, και διερωτάται: «Αλήθεια, γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση; Σε τι διαφέρει π.χ. ο ορειβάτης από τον κυνηγό, ο οποίος μάλιστα πληρώνει για να ασκήσει τη δραστηριότητά του; Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση των πολιτών που ασκούν θήρα, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης τους είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώνεται από τις Αστυνομικές Αρχές, καθώς αυτό ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας για την περίοδο 2020-21, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο».

Ο Α’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
Σε ανάλογου μήκους κύματος και η τοποθέτηση του Α΄ Κυνηγετικού Συλλόγου Πάτρας (Πρόεδρος, Φώτης Καρβέλης, αντιπρόεδρος, Βασίλης Καϊμακάς), οι οποίοι σε ενημερωτική τους επιστολή, προς τα μέλη του, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι συνέχεια σε εγρήγορση και θα πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται όλο αυτό με την καλύτερη κατάληξη που μπορεί να έχει».

Πηγή: gnomip.gr , εφημερίδα Γνώμη

(Visited 38 times, 1 visits today)
Close