Written by 13:36 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Ξεκίνησε η κρουαζιέρα – Προβληματισμός σε Κατάκολο – Ολυμπία- Βίντεο

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής σεζόν κατέπλευσε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Κατακόλου. Το Costa Luminosa μετέφερε περίπου 580 επιβάτες, δηλαδή στο 20% της χωρητικότητας του. Γεγονός που φανερώνει την τάση που θα επικρατήσει τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα στις αφίξεις. Οι λιγοστοί σε σχέση με το παρελθόν τουρίστες επιβιβάστηκαν σε τουριστικά λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε Αρχ. Ολυμπία και Κουρούτα, υπό το καθεστώς αυστηρών υγειονομικών μέτρων σε κάθε περίπτωση.

Η τοπική αγορά σε Κατάκολο και Ολυμπία παραμένει παγωμένη, αφού υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει κάποιο όφελος από την κρουαζιέρα, σε σχέση με άλλες μορφές τουρισμού στη χώρα μας. Αυτό θα κρατήσει πολύ πίσω την τοπική οικονομία που θα περιμένει πλέον την ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ιταλοί στην πλειοψηφία

Οι τουρίστες που ταξίδεψαν σε αυτή την κρουαζιέρα με το Costa Luminosa ήταν στην πλειοψηφία τους Ιταλοί. Σε δηλώσεις τους τόνισαν πως νιώθουν ασφαλείς με την επιλογή τους αυτή να ταξιδέψουν μέσω της κρουαζιέρας, οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές και όλα πήγαν καλά έως τώρα, λίγο πριν επιστρέψουν στο λιμάνι της Τεργέστης από όπου ξεκίνησαν. Ο εμβολιασμός είναι όπως τόνισαν ένα βασικό βήμα για την επιστροφή στην καθημερινότητα και σημείωσαν πως φρόντισαν να απολαύσουν αυτή την κρουαζιέρα στην χώρα μας.

 

Με νέα δεδομένα

Ο Άγγελος Παπακυριακόπουλος, γενικός διευθυντής του Rapsody Travel, τουριστικος πράκτορας της Costa για το λιμάνι του Κατακόλου κι άλλα λιμάνια, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στην κρουαζιέρα. “Είναι μία πραγματικά νέα διαδικασία, είναι διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε σιγά-σιγά και με ασφάλεια να γυρίσουμε στους ρυθμούς που όλοι γνωρίζουμε και να απολαύσουν ελεύθεροι οι επιβάτες κι εμείς το ελληνικό καλοκαίρι και τις ομορφιές της Ελλάδας γενικότερα. Το άγχος είναι μεγάλο, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο, εμείς ακολουθούμε τα εθνικά πρωτόκολλα, τα πρωτόκολλα που ορίζει ο ΕΟΔΥ, και η ΕΕ και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να απολαύσουν τον τόπο μας οι επιβάτες με ασφάλεια. Είναι 580 επιβάτες μέσα στο καράβι και θα κατέβουν σε εκδρομές πάνω από 400 κυρίως προς την Αρχαία Ολυμπία”…

Απογοήτευση στην Αρχ. Ολυμπία

Η εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας σε μέρα κρουαζιέρας χθες, δεν διέφερε από άλλες καθημερινές. Χωρίς λεωφορεία στην αγορά και με λιγοστό κόσμο.

Ο επίτιμος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και πρώην στέλεχος Επιμελητηρίου Ηλείας Νώντας Γαλάνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι “… ήρθαν και πέρυσι ορισμένα καράβια, η μεθόδευση ισχύει από πέρυσι. Εγώ συζητώ με πολλούς φορείς και αιρετούς. Η κατάληξη είναι συγκεκριμένη, εφόσον πληρούμε τις προδιαγραφές και εφόσον εδώ δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα και το παινευόμαστε αυτό και βρέθηκα με κάποιους Αμερικανούς χθες επισκεπτόμενοι σαν τουρίστες την Αρχαία Ολυμπία και με ρώτησαν και εξήγησα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κορονοϊού εδώ. Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να υποστούμε αυτή την συνέπεια, να επιβιώνουν εις βάρος 100 επιχειρήσεων τρία ή τέσσερα επιλεγμένα καταστήματα. Τι μεθόδευση είναι αυτή. Με τις δικαιολογίες ότι πληρούν τις προδιαγραφές COVID. Είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και πληρούμε τις προδιαγραφές. Δεν είναι σωστό αυτό που συμβαίνει, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα, υποφέρουμε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που δεν κοιμούνται το βράδυ. Εγώ είμαι με μία αγωγή αυτή τη στιγμή για να μπορώ να κοιμάμαι το βράδυ. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να καλύψουμε το κενό του ενάμιση χρόνου. Μας έχουν πάρει δύο χρόνια από τη ζωή μας. Από το επιχειρείν. Δεν βλέπω κανένα λόγο που δεν μπορούν τα 15 – 20 πούλμαν που έχουν έρθει στην Αρχαία Ολυμπία να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτή την κατεστημένη και προδιαγεγραμμένη κατάσταση που υπάρχει για τον εμπορικό κόσμο της Αρχαίας Ολυμπίας, που πληρεί τις προδιαγραφές και απαρτίζεται από 120 επιχειρήσεις. Είναι άδικο δύο ή τρία πόστα επιλεγμένα, γιατί τα συμφέροντα είναι έτσι να οδηγούν την κατάσταση κατ´ αυτόν τον τρόπο που έχει οδηγηθεί σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Μικελόπουλος περιέγραψε την εικόνα χθες. “Δεν υπάρχει ούτε ένας επισκέπτης, δυστυχώς μόνο τα λεωφορεία πέρασαν, θα πάνε στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο και η Ολυμπία δεν έχει να πάρει από αυτό απολύτως τίποτα. Κατα τα άλλα η κυβέρνηση λέει ότι ο τουρισμός άνοιξε με δυο μέτρα και δύο σταθμά. Μας έχουν ζητήσει να κάνουμε τα εμβόλια, το σύνολο των εμπόρων έχει κάνει τον εμβολιασμό του, για να είμαστε free COVID για να σταματάνε και οι κρουαζιέρες και οι επισκέπτες κανονικά μέσα στο χωριό μας. Δυστυχώς αυτό με την πρώτη κρουαζιέρα δεν το είδαμε. Μαθαίνουμε ότι σε έξωθεν μαγαζιά θα πάνε λεωφορεία. Αυτό το θεωρούμε ανήθικο και άδικο. Γιατί περνάει κόσμος από εδώ, τους βλέπουμε μας χαιρετάνε, τους χαιρετάμε και δεν έχουμε να λαμβάνουμε τίποτα. Φυσικά η κυβέρνηση θα ζητήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά πως θα την δώσει ο κάθε έμπορος της Αρχαίας Ολυμπίας όταν δεν έχει από τον κόσμο που μπαίνει στην Αρχαία Ολυμπία να πάρει ούτε 0,01 €. Έχουμε να δουλέψουμε ενάμιση χρόνο γιατί εμείς είμαστε εποχιακοί και κλείνουμε το Νοέμβριο. Οικονομικά δεν υπάρχουμε δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Χρωστάμε παντού, χρωστάμε και της Μιχαλούς για να το πούμε απλά. Επιστρεπτέες, ΔΕΗ, Ο.Τ.Ε., λογιστές, όλα… Από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός και από τη στιγμή που μας ζήτησαν να κάνουμε τα εμβόλια και να είμαστε free COVID θα έπρεπε να έχουμε ίση μεταχείριση για όλους. Και για το Κατάκολο και για την Αρχαία Ολυμπία, όπου υπάρχει τουρισμός ο κόσμος να μπορεί να κατεβαίνει, να επιλέγει τα μαγαζιά του και να ψωνίζει ελεύθερα και όχι αυτό το κατευθυνόμενο. Έλεος πλέον έχουμε φτάσει στο αμήν…”.

Εκδρομή στην Κουρούτα

Πέρα από την Ολυμπία οι τουρίστες περιηγήθηκαν και στην Κουρούτα, για να απολαύσουν το μπάνιο και τον καφέ τους. Μια οργανωμένη παραλία όπως αυτή στην Κουρούτα κερδίζει πόντους με την εφαρμογή των μέτρων και η επίσκεψη αυτή δεν ξέφυγε από το πλαίσιο των περιορισμών…

Εργαζόμενος στην Κουρούτα ο Δημήτρης Τσακοπιάκος δήλωσε ότι “… μετά από δύο χρόνια πρώτη φορά τουρίστες για φέτος, καλή αρχή για όλους, ελπίζω να πάνε όλα καλά και με τον κορονοϊό και ελπίζουμε για το καλύτερο. Ήταν μεγάλο πλήγμα ειδικά για την Κουρούτα, γιατί όλος ο κόσμος έτσι δουλεύει εδώ με τους τουρίστες. Για το φετινό καλοκαίρι ευελπιστούμε να έχουμε κόσμο, τουρίστες και να πάνε όλα καλά για όλους”.

 

Πηγή: ilialive.gr

(Visited 11 times, 1 visits today)
Close