Written by 21:33 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα, Πολιτική

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για τα Σωφρονιστικά Συστήματα και Δικαιώματα- Φωτ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/10/21 η εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Αριστερά, Σωφρονιστικά Συστήματα, Δικαιώματα» στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Χαράλαμπος Ζαννίδης, πρώην διευθυντής φυλακών, η Ελευθερία Παππά, υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, η Ανθή Καρατράντου, MEd, MSc, PhD Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Πάνος Λάμπρου, Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Χρύσα Καπάτου ενώ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης και ο Βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου.

Σημείο αναφοράς της συζήτησης ήταν ο σωφρονισμός βασισμένος στο σεβασμό των δικαιωμάτων, που θα επιτρέπει την επανένταξη στην κοινωνία και θα συμβάλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στην ασφάλεια κρατουμένων και προσωπικού.

O Χ. Ζαννίδης αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στις φύλακες και συγκεκριμένα σε αυτές σε ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την εξομάλυνση της λειτουργίας των φυλάκων πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών, δομές στήριξης για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων.

Η Ε. Παππά αναφέρθηκε στις ανεπάρκεια των υπηρεσιών υγείας μέσα στις φύλακές για τα εξαρτημένα άτομα. Σημείωσε ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους! Ανέφερε ότι σήμερα λειτουργούν θεραπευτικές κοινότητες μόνο σε 4 φύλακες της χώρας και ότι είναι αναγκαίο να αρχίσουν να λειτουργούν και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η Α. Καρατράντου αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση της εκπαίδευσης στους κρατούμενους. Ανέφερε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στις φυλακές περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα εκπαίδευσής. Στη χώρα μας προβλέπεται η ίδρυση σε κάθε κατάστημα κράτησης σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημείωσε επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2016 ο ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προγραμματική συμφωνία που προβλέπει ετησίως 20 υποτροφίες για τη φοίτηση κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο εμβληματικής πολιτικής της Αριστεράς ως προς το σωφρονιστικό σύστημα , που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι καταδίκες της χώρας από Διεθνή Δικαστήρια. Μίλησε για τη συμφόρηση και τις συνακόλουθες κακές συνθήκες κράτησης στις φυλακές προσβάλλουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εκθέτουν τη χώρα μας απέναντι σε διεθνείς θεσμούς και στον πολιτισμό, από την άλλη πλευρά αυξάνουν τα ποσοστά της υποτροπής στο έγκλημα μετά την αποφυλάκιση.

Ο Π. Λάμπρου τόνισε ότι το σημερινό σωφρονιστικό σύστημα είναι ταξικό τόσο ως προς το ύψος των ποινών που επιβάλει αλλά και ως προς την αρχιτεκτονική και διαμόρφωση των χώρων των φυλακών. Ανέφερε ότι ο πυρήνας της δεξιάς ιδεολογίας είναι αυτός της εκδικητικής τιμωρία και του αυστηρού εγκλεισμού. Σημείωσε ότι ελάχιστες φυλακές της χώρας διαθέτουν οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και προγράμματα απεξάρτησης. Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μόνο επισκέπτες ψυχίατροι καλύπτουν τις ανάγκες των ψυχιατρείων. Απορρίπτονται μόνιμα αιτήματα για διακοπή ποινής βαριά ασθενών ακόμα και ετοιμοθάνατων που θα όφειλαν να έχουν αποφυλακιστεί και τους αφήνουν να πεθάνουν στη φυλακή. Δεν μετράνε οι ζωές των κρατουμένων αναρωτήθηκε.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Close