Written by 08:48 Featured, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Με Στυλιανίδη – Μενδώνη η άσκηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Μετά την απόλυτα ρεαλιστική άσκηση στο Λούβρο Ολυμπίας, μια δασική περιοχή όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, στην ίδια περιοχή θα διεξχθεί μια ακόμα μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων σε μια δασική πυρκαγιά. Το Σάββατο 4/6 το πρωί στις δέκα θα ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, το δήμο Αρχ. Ολυμπίας και άλλους φορείς.

Το παρών θα δώσουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασιλης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Στυλιανίδης θα βρίσκεται μια ημέρα νωρίτερα στην Ηλεία καθώς θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου AgriBusiness Peloponnese 2022.

Στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας νωπές τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά που απείλησε την Ολυμπία και οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές του Κρόνιου Λόφου, θέλουν από τη μια να θωρακίσουν τον εκ των κορυφαίων αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και από την άλλη να υπάρχει καταρτισμένο και δοκιμασμένο σχέδιο διαφυγής των επισκεπτών από εκεί.

 

Το σενάριο

 

Η άσκηση θα βασιστεί σε ένα απευκταίο σενάριο προληπτικής εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και σύμφωνα με το σενάριο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου θα αντιληφθεί πυρκαγιά στα νότια του χώρου και θα ενημερώσει άμεσα το “199”. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα και θα γίνει εισήγηση για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο μουσείο.

 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου όπου θα αποφασιστεί η προληπτική εκκένωση. Οι επισκέπτες θα απομακρυνθούν από το χώρο και το μουσείο με λεωφορείο του δήμου, συνοδεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Παράλληλα με την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών, υπάρχει η πληροφορία για αγνοούμενο, για τον οποίο ξεκινούν αναζητήσεις και εντοπίζεται τραυματισμένος στην περιοχή του ποταμού Κλαδέου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης του τραυματία.

Πηγή: ilialive.gr

(Visited 28 times, 1 visits today)
Close