Written by 18:46 Featured, Διεθνή

Σε εξέλιξη νέα επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια- Ακούστηκαν φωνές κάτω από τα συντρίμμια

Σε εξέλιξη είναι ξανά εδώ και λίγη ώρα μεγάλη επιχείρηση της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια έπειτα από φωνές που ακούστηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από συντρίμμια.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 16:30 με την ΕΜΑΚ να επιχειρεί μαζί με 4 ξένες αποστολές έπειτα από φωνές επιζώντων, του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε Τουρκία και Συρία, που ακούστηκαν να καλούν σε βοήθεια.

Χαραμάδα αισιοδοξίας αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αντίληψη ύπαρξης επιζώντων 136 ολόκληρες ώρες μετά τα φονικά ρίχτερ που μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 25.000 ανθρώπων.

Εξάλλου νωρίτερα, ένα αγοράκι μόλις 2 ετών σώθηκε 122 ώρες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξε το Χατάι, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δίδοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης.

Στο βίντεο, ο διασώστης μεταφέρει στα χέρια του το αγοράκι τυλιγμένο σε μία κουβέρτα, καλώντας ασθενοφόρο για να το παραλάβει.

Την ίδια ώρα, οι διασώστες στην επαρχία Χατάι, ανασύρουν ζωντανά έπειτα από 128 ώρες, ένα βρέφος δύο μηνών και ένα 13χρονο αγόρι.

Σύμφωνα με το Anadolu, το βρέφος έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να λάβει τις φροντίδες των γιατρών.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

“Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιά περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων 100 ετών στην Τουρκία

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.

Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.

“Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν”, είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την “εξαιρετική” και χαιρέτισε το “κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα”.

“Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή”, είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.

Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι “το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή”.

Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.

Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.

Όπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.

Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα “δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα”.

Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.

Πηγή: skai.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close