Written by 09:42 Featured, Διεθνή

Διάγγελμα Πούτιν ενώ η Wagner προελαύνει στο Ροστόφ: «Πισώπλατη μαχαιριά η ανταρσία, θα τιμωρηθούν σκληρά»

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κρεμλίνο, καθώς ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δηλώνει αποφασισμένος να πάει “μέχρι τέλους” την “ανταρσία κατά της στρατιωτικής διοίκησης” που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα στρατεύματα της μισθοφορικής εταιρίας να προελαύνουν στη Νότια Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “χρειαζόμαστε ετοιμότητα όλων των δυνάμεων” χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριά” την κίνηση του Πριγκόζιν και διαμήνυσε πως η απάντησή του θα είναι σκληρή.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης για “αναπόφευκτη τιμωρία” όσων διχάζουν τη ρωσική κοινωνία. Και λέει ότι ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα Μόσχα και σε αρκετές άλλες περιοχές.

Ο Πριγκόζιν, μετά από αλλεπάλληλες κατηγορίες κατά της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας ότι έχει αφήσει τη μισθοφορική ομάδα να πολεμά στην Ουκρανία χωρίς πυρομαχικά και ενισχύσεις, έχει ορκιστεί να απομακρύνει την ηγεσία του ρωσικού στρατού και λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν περάσει από την Ουκρανία στη Ρωσία, όπου πολεμούσαν στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

Ο Πριγκόζιν, που δηλώνει έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό», νωρίτερα το Σάββατο (24/6) υποστήριξε ότι οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Η Μόσχα διέταξε έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας και ανακοίνωσε αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν θα προχωρήσει αργότερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η Wagner κατέλαβε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ροστόφ

Όπως διαβεβαίωσε σήμερα, βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως το αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος ρώσος στρατηγός.

Η πόλη Ροστόφ βρίσκεται πάνω από 1.100 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας και συνορεύει με την Ουκρανία. Οι οδηγίες μέχρι στιγμής προς τους κατοίκους είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στην περιοχή.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Βάγκνερ, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Πριγκόζιν να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Στο τελευταίο βίντεο –το οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε– ο κ. Πριγκόζιν δηλώνει πως οι δυνάμεις του έχουν αποκλείσει την πόλη Ροστόφ, ότι είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαιτεί να πάνε να τον δουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πρώτο βίντεο ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», συνεχίζει ο κ. Πριγκόζιν διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της.

Στο πρώτο βίντεο ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», συνεχίζει ο κ. Πριγκόζιν διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της.

«Μεγάλος αριθμός περιοχών» που είχαν κατακτηθεί στην Ουκρανία «χάθηκαν» και «πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», επιμένει, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την κατηγορία του πως η στρατιωτική ιεραρχία δεν λέει την αλήθεια για την κατάσταση στα μέτωπα.

Ο στρατός χάνει «ως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα», είπε ο κ. Πριγκόζιν, διευκρινίζοντας πως μιλάει νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους κι όσους αρνούνται να πολεμήσουν.

Το υπουργείο Άμυνας καλεί τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ότι “έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια” από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Βάγκνερ να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Νωρίτερα το Σάββατο (24/6) πλάνα έδειχναν ένοπλους άνδρες στο Ροστόφ επί του Ντον να περικυκλώνουν ένα κυβερνητικό κτίριο με στρατεύματα και άρματα μάχης.

Αντιτρομοκρατικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Μόσχα, με τεθωρακισμένα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο αυτοκινητόδρομος M4 που συνδέει τη Μόσχα με το Ροστόφ έκλεισε στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Λίπετσκ και Βορονέζ, λέει ο κυβερνήτης του Λίπετσκ.

Όλα αυτά ακολουθούν μια δραματική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών συγκρούσεων το βράδυ της Παρασκευής, όπου οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν το αφεντικό του Βάγκνερ Πριγκόζιν για ένοπλη εξέγερση.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πραγματοποίησε φονική πυραυλική επίθεση κατά των στρατευμάτων του Βάγκνερ στην Ουκρανία, κάτι που το υπουργείο Άμυνας αρνείται.

Ο Πριγκόζιν έχει ορκιστεί να “φτάσει μέχρι τέλους” και να ανατρέψει τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αλλά αρνήθηκε ότι πραγματοποιεί πραξικόπημα.

Σε μια εκπληκτική κλιμάκωση των ρωσικών εσωτερικών συγκρούσεων, ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, κάλεσε σε εξέγερση κατά του στρατού – αν και αρνήθηκε ότι επιχειρεί πραξικόπημα.

Η Μόσχα τον κατηγορεί για ένοπλη ανταρσία.

Ο Prigozhin λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν προελάσει από την Ουκρανία στη Ρωσία και ελέγχουν βασικές τοποθεσίες στη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πραγματοποίησε μια θανατηφόρα πυραυλική επίθεση κατά των στρατευμάτων του Βάγκνερ στην Ουκρανία, κάτι που το υπουργείο Άμυνας αρνείται

Ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο λέει ότι οι δυνάμεις του Βάγκνερ θα συνεχίσουν να αποκλείουν την πόλη και θα προχωρήσουν προς τη Μόσχα, εκτός αν τον συναντήσουν οι αρχηγοί άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Βαλερί Γερασίμοφν

Η Μόσχα έχει θεσπίσει αντιτρομοκρατικά μέτρα – τεθωρακισμένα οχήματα έχουν εμφανιστεί στους δρόμους.

Ο αυτοκινητόδρομος M4 που συνδέει τη Μόσχα με το Ροστόφ έχει κλείσει στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Λίπετσκ και Βορονέζ, λέει ο κυβερνήτης του Λίπετσκ.

Πηγή: news247.gr

(Visited 22 times, 1 visits today)
Close