Written by 10:18 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Επιστολή Πελετίδη σε Χατζηδάκη-Βαρβιτσιώτη για την ναυαγοσωστική κάλυψη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη επιστολή σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του Δήμου Πατρέων, την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Βαρβιτσιώτη.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Στην πολυσύχναστη παραλία της πλαζ ΑΓΥΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΛΑΖ ΕΟΤ, που είναι η κοντινότερη στο κέντρο της πόλης, προσέρχεται καθημερινά πολύ μεγάλος αριθμός λουόμενων και ειδικά λαϊκών οικογενειών, όπως και στην παραλία της περιοχής Μποζαϊτίκων, έμπροσθεν του ξενοδοχείου ACHAIA BEACH και του CASTELLO.
Μετά την ψήφιση του Νόμου 5036/2023, οι Πλαζ αυτές παραδίνονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., δηλαδή στο Υπερταμείο, για εκμετάλλευση από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι δημότες της πόλης γίνονται πελάτες τους. Στην πράξη, καταργείται το δικαίωμα του λαού της Πάτρας για δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες.
Απ’ την πλευρά του, ο Δήμος Πατρέων κάθε χρόνο προγραμματίζει έγκαιρα τις απαραίτητες εργασίες και τον εξοπλισμό, για να καταστούν οι λουτρικές παραλίες λειτουργικές και ασφαλείς για τους λουόμενους, που απολαμβάνουν δωρεάν τη θάλασσα με υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις.
Ο δημόσιος χώρος και οι παραλίες ανήκουν στο λαό και δεν μπορούν να παραχωρούνται ούτε σε ιδιωτικά συμφέροντα ούτε στους δανειστές. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στις παραλίες, για να χαιρόμαστε δωρεάν τον φυσικό πλούτο, που μας ανήκει.
Ο Δήμος μας κάθε χρόνο φροντίζει και για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, όμως το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει ολοκληρωθεί με το ΠΔ 71/2020, ευνοεί προκλητικά και σκανδαλωδώς οικονομικούς κύκλους που εμπλέκονται με το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Τόσο στο Δήμο μας, όσο και σε πολλούς άλλους Δήμους, αντιμετωπίζουμε αποκλειστικά μονοπωλιακές καταστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κύριε Υπουργέ,
Σας καλούμε να λάβετε τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:
• Να καταργηθεί ο νόμος 5036/2023, που παραχωρεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ τις παραλίες και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.
• Να αποσυρθεί το ΠΔ 71/2020 και να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των λουόμενων με πολύ μικρότερο κόστος.
• Να επιβληθεί διατίμηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης, με ανώτερη τιμή ανά θέση ναυαγοσώστη και να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη».

(Visited 19 times, 1 visits today)
Close