Written by 10:22 Featured, Πολιτική

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ – Οι υποψήφιοι και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κρίσιμες Κεντρικές Επιτροπές. Ορισμένες από αυτές θυελλώδεις όταν ακόμα στο κόμμα ήταν ενταγμένη και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η σημερινή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο βήμα για τη «νέα σελίδα» που ανοίγει το κόμμα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός απροόπτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να βρεθεί στη συνεδρίαση προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επηρεάζει τις διαδικασίες. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σήμερα ο Νίκος Παππάς είναι τα πρόσωπα που θα είναι σίγουρα στην κούρσα της διαδοχής. Αν κάνει το βήμα και ο Παύλος Πολάκης ή κάποιο πρόσωπο «έκπληξη» η διαδικασία θα αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα skai.gr,τις εργασίες θα ανοίξει η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου και στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο τα μέλη του οργάνου. Όλα τα φώτα θα πέσουν στους υποψηφίους για την ηγεσία, καθώς στην ομιλία τους θα αναπτύξουν το πολιτικό τους στίγμα και στην συνέχεια θα καταθέσουν την πλατφόρμα με τις θέσεις τους. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ασφαλώς το πως θα τοποθετηθούν τα μέλη του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου θα είναι ένας πρώτος «οδηγός» για το πρώτο αποτύπωμα που αφήνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία μέσα στο κόμμα.

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν και επίσημα την προεκλογική τους καμπάνια περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου επιθυμούν ο αριθμός των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες – όποτε και αν στηθούν – να πλησιάσει, όσο είναι δυνατόν τους 150.000, που με συντριπτικό ποσοστό είχαν επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον Μάϊο του 2022. Με αυτή τη λογική εκτιμάται πως κανένα στέλεχος δεν θα πάει κόντρα στην επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, όπου οι εγγραφές νέων μελών μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν την προσέλευση στην κάλπη.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Είναι το νωρίτερο χρονοδιάγραμμα που έχει προταθεί, καθώς επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Σπίρτζης, τα μέλη της ΡΕΝΕ, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να επιμείνουν πως όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν μετά τις κάλπες για τους ΟΤΑ. Στο τραπέζι θα μπει και η πρόταση του Νίκου Παππά για μικρή μετάθεση των ημερομηνιών. Διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η εκπροσώπηση του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Αντικείμενο συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή, θα είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να προσπεράσει τη σημερινή και αυριανή διαδικασία και να υποβάλει υποψηφιότητα στο Συνέδριο που θα προηγηθεί των εκλογών. Το καταστατικό, άλλωστε αυτό ορίζει. Δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν – και αναμένεται να ειπωθεί στη συζήτηση που θα γίνει – η συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου να αποτελέσει την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεδρία.

Πηγή: skai.gr/ Αντώνης Αντζολέτος

(Visited 10 times, 1 visits today)
Close