Written by 09:01 Featured, Ορθοδοξία, Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Η Πάτρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα

H εορτή του Αγίου Ανδρέα του Πολιούχου της Πάτρας πλησιάζει και η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει έναν από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Άγιος Ανδρέας ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού και από τους πρώτους που δίδαξε το κήρυγμα Του σε πολλά μέρη του τότε κόσμου της ύστερης αρχαιότητας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα επικράτησε της Χριστιανικής πίστης στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και όχι μόνο.

Στην Πάτρα η φήμη του ήταν μεγάλη, έκανε θαύματα που προσέλκυσαν δεκάδες ανθρώπους και σύμφωνα με την παράδοση συνελήφθη στο Λεόντιο της Αχαΐας, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο από τους Ρωμαίους στην αχαϊκή πρωτεύουσα αφού σταυρώθηκε.

Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της Πάτρας και το τοπωνύμιο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες και προσκυνητές. Είναι είναι χτισμένος νότια της πόλης εκεί όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας το 66 μ.Χ. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού.

Οι διαστάσεις του είναι 60 μ. μήκος, 52 μ. πλάτος και 46 μ. ύψος. Το εσωτερικό εμβαδόν του είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και η χωρητικότητά του είναι 7.500 άτομα. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

O ναός εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε μέσα από το υστέρημα των δημοτών και των ετεροδημοτών της Πάτρας αφού για αρκετές δεκαετίες ήταν υποχρεωτικό το τέλος για την ανέγερση του ναού.

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει μεγάλο βάρος στην γιορτή του Πολιούχου μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, τα λεγόμενα Πρωτοκλήτεια, εκδηλώσεων που κορυφώνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Ήδη τόσο ο νέος ναός του Αγίου Ανδρέα, όσο και ο παλιός, είναι έτοιμοι για να υποδεχθούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής χιλιάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα, όπως και εκατοντάδες πατρινούς που σπεύδουν από τις αρχές της εβδομάδας για να προσκυνήσουν τον Προστάτη της πόλης τους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την παραμονή και θα κορυφωθούν ανήμερα, με την λιτανεία της εικόνας και της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα. Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών έχει προσκαλέσει για τις εκδηλώσεις αυτές 12 Μητροπολίτες από όλη την επικράτεια και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην Πάτρα αναμένεται και πλήθος επισήμων.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Αχαιή υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Close