Written by 10:21 Διεθνή

Στο επίκεντρο οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία – Σε οικονομικό αδιέξοδο η εμπόλεμη χώρα

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (σήμερα 14 και αύριο, 15 Δεκεμβρίου 2023), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προτρέπει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται ισχυρές πιέσεις, ιδίως στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λίγο αφού επέστρψε από τις ΗΠΑ (για συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το ΔΝΤ με στόχο νέα οικονομική βοήθεια, καθώς εκτιμήσεις αναφέρουν «τρύπα» 40 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας το 2024) προέτρεψε εκ νέου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Υποθέτω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας και θα κάνουν αυτό το ιστορικό βήμα», έγραψε ο Ζελένσκι στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη.

Η Ουκρανία έχει κάνει το δικό της μέρος της δουλειάς. Πιστεύει ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενότητα και δύναμη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα λάβει πρόσκληση για την έναρξη συνομιλιών, σχολιάζει η Handelsblatt.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα (14.12.23).

Λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για το Κίεβο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αντίσταση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο εσωτερικό της Ένωσης. Γερμανικό think tank ανεβάζει ακόμη και στα 190 δισ. ευρώ το κόστος της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει καταστήσει σαφές αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην ΕΕ επί του παρόντος – για παράδειγμα επειδή η χώρα που δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις.

Ο Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) νωρίς σήμερα (14.12.23) ότι μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον νέο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τουσκ.

Με τον Μισέλ συζήτησε τα «αναμενόμενα αποτελέσματα για την Ουκρανία» στη σύνοδο κορυφής, η οποία πρέπει να επιδείξει την αμέριστη υποστήριξη και ενότητα της ΕΕ. «Και τα δύο είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ».

Μίλησε με τον Τουσκ για τις επικείμενες αποφάσεις της συνόδου κορυφής, η οποία θα ενώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα. «Άκουσα λόγια ειλικρινούς υποστήριξης. Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε μαζί», έγραψε Ζελένσκι.

ΠΗΓΗ: NEWSIT.GR

(Visited 14 times, 1 visits today)
Close